Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synd att eleverna lämnar Ljusdal

Som elever på Slottegymnasiet vet vi att det är en bra skola, men när man går i nian och ska välja skola kan det kännas tungt att stanna kvar i lilla Ljusdal, skriver insändarna som vill att det satsas mer på skolan.

Annons

När vi på samhällsprogrammet fick uppgiften att arbeta med något vi vill påverka tänkte vi på hur mycket av kommunens resurser som går till skolan och varför så många elever vill gå gymnasiet på annan ort. Detta gör att man kan tro att skolorna är bättre på större orter, varför är det så?

Som elever på Slottegymnasiet vet vi att det är en bra skola, men när man går i nian och ska välja skola kan det kännas tungt att stanna kvar i lilla Ljusdal. Det kan bero på grupptryck eller att man som ung ofta hör från vuxna att kommunen är fattig och lägger lite pengar på skolan. Det är väl klart att rikare kommuner har mer pengar att lägga på aktiviteter, läromedel, bra teknik och resor. De kanske även är bättre på att marknadsföra sig. Man får också uppfattningen att föreningslivet är annorlunda på större orter.

Den preliminära sökbilden visar att 50 procent av dem som i år går ur grundskolan söker gymnasium på annan ort. Det är synd. På Slottegymnasiet har vi bra lärare, engagerade elever och en vilja att förändra, men för att nå vår fulla potential behöver vi mer resurser. Vi är medvetna om kommunens ekonomiska situation, men istället för att sätta sparkrav på skolan borde ni investera i oss. Låt oss resa, upptäcka och inspireras. Om fler elever stannar tjänar kommunen på det i längden, och för att fler ska stanna här måste ni satsa på Slottegymnasiet!

Elever från SA14 Slottegymnasiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons