Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges jobbmotor hackar

Centerpartiet anser att det måste bli betydligt billigare att starta aktiebolag. Brist på kapital får inte var det som står i vägen för drömmen om ett eget företag, skriver Magnus Svensson (C).

Annons

Under det första kvartalet 2018 startades 17 421 nya företag. Det är en minskning med hela 10,3 procent jämfört med samma period 2017 då 19 429 företag startades. I Gävleborg var minskningen 4,2 procent.

Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Att det då under årets första tre månader har startats drygt 2 000 färre företag visar att regeringen Löfvens jobbpolitik är misslyckad,

Med mindre än ett halvår kvar till valet visar detta att Sverige är i stort behov av en ny jobbpolitik. Centerpartiet politik innebär att det blir lättare och mer lönsamt att starta företag. Ska vi lyckas få fler människor i arbete och minska såväl utanförskapet som arbetslösheten måste det skapas fler jobb. Jobb skapas främst i små och växande företag och det behövs fler sådana jobbskapare. Inte som nu, under den socialdemokratiskt ledda regeringen, färre.

En Sifo-undersökning visar att sju av tio svenskar, 69 procent, anser att regeringen borde göra mer för att svenskar ska starta och driva företag.

Det kan vi inom Centerpartiet bara hålla med om. För många människor, inte minst nyanlända, kan svårigheter att sätta sig in svenska lagar och regler vara ett hinder för företagande.

Fler måste våga pröva sina vingar. Därför föreslår vi inom Centerpartiet en ny företagsform som vi kallar ingångsföretag. Förslaget riktar sig till företag med max 250 000 kronor i omsättning och innebär att i stället för alla nuvarande skatter – egenavgifter, moms och inkomstskatter – betalar man en enkel skatt på 25 procent av det man säljer

Centerpartiet anser att det måste bli betydligt billigare att starta aktiebolag. Brist på kapital får inte var det som står i vägen för drömmen om ett eget företag. Finansieringen måste underlättas genom att det statliga riskkapitalet i högre grad samarbetar med privata.

Att anställa den första personen innebär ofta ett steg över en hög tröskel. Men när företaget väl anställt en person, är det enklare att anställa också en andra och en tredje. För att göra det enklare för små företag att växa och anställa vill vi inom Centerpartiet att arbetsgivaravgiften för den första anställda slopas helt under två år.

Sverige har bland världens högsta jobbskatter. För att skapa fler jobb vill vi att dessa skatter sänks. Det skulle innebära att företagen får lägre lönekostnader. På så sätt blir det utrymme för högre löner och fler anställda, vilket gynnar hela samhället och skapar förutsättningar för fler företag och fler jobb

Magnus Svensson (C) Söderhamn

distriktsordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons