Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige kan bli Europas nya matland

Det är viktigt med ett gott företagsklimat i hela landet, särskilt på landsbygden. En förutsättning för det är att vi gör mesta möjliga för att det ska bli än mer attraktivt att starta och driva företag på landsbygden.

Annons

Det kan handla om att utveckla lokalt anpassade lösningar som tar hänsyn till landets varierande förutsättningar och behov. Gårdsförsäljning av livsmedel är ett sådant exempel som levandegör landsbygden och som fungerar som en positiv signal till närområdet att driva fram nya näringar och stimulera till investeringar.

Stora matländer som exempelvis Spanien, Italien och Frankrike har även en välutvecklad mat- och vinturism där människor kan åka mellan gårdarna och inte bara köpa spansk skinka eller franska ostar utan även vin. Centerpartiet och alliansen har en vision om att Sverige ska bli Europas nya matland. Men på grund av förbudet mot gårdsförsäljning har svenska vinproducenter och lokala mikrobryggerier halkat efter i utvecklingen om man jämför med gårdar som säljer exempelvis ost, saft eller sylt, även om det är produkter som i likhet med alkoholhaltiga drycker tillverkats på den egna gården av egna råvaror.

Det är en verksamhet som har gynnat landsbygdsekonomin och gårdarna har kunnat nyanställa och utvecklas vidare. Samma värde tror Centerpartiet att svenska vingårdar och lokala bryggerier skulle kunna bidra med på landsbygden. Kanske kan vi snart locka turister från Italien, Frankrike och Spanien att vilja resa till Gävleborg för att uppleva våra lokala delikatesser och smaka våra egna öl- och whiskysorter.

Därför tycker Centerpartiet att det är viktigt att vi tillåter svensk gårdsförsäljning av vin, öl och andra alkoholdrycker. Och hur orimlig är inte tanken att om du som svensk turist på resa genom vindistrikten i Frankrike inte skulle kunna köpa med dig en flaska champagne hem från någon av de otaliga gårdarna där? I Frankrike liksom i Sverige handlar det om företagare som vill ha möjlighet att sälja sin produkt. Självklart kan vi inte förbise den problematik som alkohol kan ge upphov till och det är självklart något som vi ska arbeta aktivt för att förebygga. Men, det verkar ändå rimligt att vi både kan ha en restriktiv alkoholpolitik – och tillåta gårdsförsäljning.

Gårdsförsäljning bidrar även till att skapa en besöksnäring som tillsammans med andra åtgärder gör landsbygden mer attraktiv. Det är dags att de som inte tydligt tagit ställning i frågan om gårdsförsäljning nu gör det. Inte minst av den anledningen att det är dags att rökridåerna skingras och att frågan lyfts upp på bordet på allvar. Vi politiker är skyldiga landsbygdens företagare detta – landsbygden behöver gårdsförsäljning.

Karin Ånöstam (C) riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons