Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Sverige har verkligen något att lära Mustafa”

I torsdagens (
21/7
) tidning skriver ledarskribenten Lisa Magnusson att någon hon benämner Mustafa från Syrien inte skulle behöva lära sig något om demokrati eftersom han flytt från en diktatur. Detta är förstås alldeles galet! skriver Leif Strandberg.

Annons

Sverige har verkligen något att lära Mustafa (och andra) som anlänt hit under de senaste åren.

Svenska folket har mödosamt och enträget i hundratals år kämpat för ett anständigt samhälle där folkets röster ska höras. Kampen för den reformerta kristendomen (Luther) för 500 år sedan gav oss grunderna till det sekulära samhället där tro och vetande ska husera i skilda rum. I icke-reformerade religioner är det fortfarande så att vetenskapen ska ligga i bakvattnet på trosföreställningarna. Under början av 1700-talet tog det vetenskapliga perspektivet ytterligare ett kliv framåt i vårt land.

Sedan kom folkrörelser av alla de slag (frikyrko-, nykterhets-, arbetar-, landsbygdsrörelser, med flera) och danade folket i ett demokratiskt arbetssätt och dito sinnelag. Sedan för snart 100 år sedan manifesterades allt detta i parlamentariska segrar med bland annat allmän rösträtt. Våra grundlagar befäster rätten till yttrandefrihet, tryckfrihet och rätten att organisera sig. Lagstiftningen under hela 1900-talet har steg för steg (ofta mödosamt och långsamt) säkrat fler och fler rättigheter för barnen, jämställdheten, arbetarskyddet, djurskyddet och osv. Att idéerna till allt detta inte alltid har fötts här i Sverige är ju både självklart och irrelevant. Det viktigast är ju att dessa demokratiska idéer fick gro och växa i vårt land.

Om Lisa Magnusson menar att dessa flerhundraåriga och mångfasetterade landvinningar för demokrati i Sverige inte är något som Mustafa har något att lära av är Lisa Magnusson i bästa fall immun mot kunskaper, i sämsta fall en person som tycker illa om vårt land. 

Leif Strandberg

legitimerad psykolog, Stugsund.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons