Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige har straffskatt på vindkraft

Centerpartiet säger sig vara emot ny kärnkraft men accepterade förra året en överenskommelse som tillåter ny kärnkraft.

Annons

Centerpartiet säger sig vara emot uranbrytning men röstade i riksdagen nyligen emot förslaget att förbjuda uranbrytning. Centerpartiet säger sig vilja satsa på förnybar energi men drar kraftigt ner på stödet för förnybar energi och energieffektivisering.

Det är inte trovärdigt. Stödet till att genomföra energieffektiviserande åtgärder har sedan Maud Olofsson blev energiminister 2006 minskat från cirka 1 000 till 270 miljoner kronor. Stödet till omställning till förnybara energikällor, som uppgick till över 500 miljoner år 2010, upphör helt efter 2012. Att påstå att "Sverige har slagit in på den förnybara vägen" är inte trovärdigt när man samtidigt skurit ner stöden till förnybart och energieffektivisering med över 1,2 miljarder.

Vi är sämst i klassen på energieffektivisering och solelsinvesteringar enligt EU:s senaste sammanställning. Även fast vindkraften byggs ut i vårt land har vi endast två procent av vår el från vindkraft jämfört med Danmarks 22 procent. Detta trots att Sverige bedöms ha minst lika goda geografiska villkor för vindkraft. Orsaken till att Danmark ligger så långt före är att det där är lättare för människor att investera i egen grön energi. I Sverige har vi straffskatt på brukarägd vindkraft.

Olov Östlund (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons