Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver en politik för fler jobb

Höga och orättvisa avgifter till a-kassan skapar inte nya jobb. Det gör inte heller låg ersättning till den som drabbats av arbetslöshet. Nu behövs en aktiv politik som ger jobb och motverkar skadeverkningarna av arbetslösheten.

Annons

Krisen är inte över. Trots signaler om att den svenska ekonomin långsamt återhämtar sig, så fortsätter arbetslösheten att öka. Antalet arbetslösa var i januari nästan 460 000, mer än 100 000 fler än för ett år sedan.

Den borgerliga regeringens försämringar av a-kassan slår hårt mot den som förlorat sitt jobb. De allra flesta får inte 80 procent i ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Den högsta ersättningen är 14 960 kronor per månad, vilket ger endast cirka 10 400 kr efter skatt. Många står dessutom helt utan ersättning eftersom de trängts ut ur a-kassan som blivit så mycket dyrare och orättvisare. För dem återstår bara ekonomiskt bistånd från kommunen, det som tidigare kallades för socialbidrag. På ett år har utbetalningarna ökat med 23 procent i hela landet.

Fredrik Reinfeldt sa nyligen att en viktig orsak till att många unga inte får jobb är att de inte söker jobb. Det visar tydligt vilken syn han har på den som drabbas av arbetslöshet. Men det är inte brist på aktivitet som är problemet. Vad statsministern tycks glömma bort är att det inte finns särskilt många nya jobb. I Gävleborgs län fanns vid senaste månadsskiftet bara drygt 1 000 jobb att söka hos arbetsförmedlingen, men antalet arbetslösa i länet var mer än tio gånger fler.

En av de viktigaste frågorna just nu är hur arbetskraften ska rusta sig för de nya jobb som kommer när efterfrågan ökar igen. Men arbetsmarknadspolitiken har dragits ner kraftigt och kvaliteten i insatserna har försämrats, liksom möjligheterna till vuxenutbildning.

I dag besöker jag Bollnäs för att diskutera situationen på arbetsmarknaden och viktiga politiska frågor inför valet i höst. Jag vet att jag kommer att möta många som efterlyser ett alternativ till dagens politik; en politik som är bättre för Sverige och för löntagarna; en politik som omfattar:

• a-kassa med lägre avgift och högre ersättning

• extra stöd till industrin så att anställda kan få utbildning en dag i veckan med ekonomisk ersättning motsvarande a-kassenivå

• mer pengar till kommuner och landsting för fler jobb och bättre välfärd

• aktiv arbetsmarknadspolitik med kompetenshöjande insatser vid sidan av jobbsökaraktiviteter

• krafttag mot ungdomsarbetslösheten med prioritering av dem som saknar en fullständig gymnasieutbildning

• fortsatt stöd till byggsektorn genom att rot-avdraget också omfattar fastighetsägare av flerfamiljshus

• nya offentliga investeringar, bland annat för att bidra till klimatomställningen

• ett utbildningslyft för att möta de nya jobben.

Höga och orättvisa avgifter till a-kassan skapar inte nya jobb. Det gör inte heller låg ersättning till den som drabbats av arbetslöshet. Nu behövs en aktiv politik som ger jobb och motverkar skadeverkningarna av arbetslösheten – en politik som ger oss framtidstro.

Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons