Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver en hållbar rovdjurspolitik

/
  • Konflikterna kring rovdjuren i Sverige består, och det krävs ett omfattande arbete för att skapa balans och samförstånd, skriver Isak From.

Efter valet 2014 fick den tillträdande socialdemokratiskt ledda regeringen ta över en rovdjurspolitik som gång på gång hamnat i långdragna juridiska processer, konstaterar Isak From (S) som deltar vid onsdagskvällens paneldebatt.

Annons

EU-kommissionen hotade stämma Sverige på två punkter och de svenska domstolarna stoppade regelbundet licensjakt på varg. Offret för den borgerliga regeringens oförmåga att skapa en hållbar rovdjurspolitik var landsbygdsbefolkningen. Möjligheten att hantera växande rovdjursstammar hade raserats på grund av en obefintlig förvaltning. Det ledde till att konflikten mellan människor, och mellan stad och land, ökade. Vissa partier har funnit näring i konflikten, och har därför inte heller sett någon anledning att hitta lösningar.

För oss socialdemokrater är det självklart att den svenska jaktlagstiftningen ska innehålla en möjlighet för länsstyrelserna att besluta om licensjakt på rovdjur när så är lämpligt. Vi måste också ta hänsyn till att Högsta förvaltningsdomstolen har konstaterat att licensjakt måste gå att överklaga och vår uppgift efter valet har därför varit att skapa ordning i det borgerliga kaoset. Om vi inte ser till att besluten om licensjakt bygger på lagstiftning och på korrekta vetenskapliga underlag så får vi aldrig en hållbar rovdjurspolitik på plats.

Vad har då S gjort på området? Till att börja med har vi inte ändrat referensvärdet för varg som flera borgerliga riksdagsledamöter åker landet runt och påstår. Sverige rapporterar ett referensvärde till EU var sjätte år. Senaste gången det skedde var 2013 efter riksdagens beslut. Vi har sedan kompletterat med de vetenskapliga underslag som den borgerliga regeringen medvetet underlät att ta fram, nämligen bedömningar om den svenska vargstammens genetiska status.

Vi har även tagit fram en hållbar process för att överklaga beslut om licensjakt som ger våra myndigheter möjlighet att sköta en ansvarsfull förvaltning av våra stora rovdjur. Besluten ska ligga kvar på regional nivå, nära de som berörs. Men vi ställer krav på att besluten ska fattas före den 15 september så att ett eventuellt överklagande kan avgöras innan jakten börjar i januari. Vi har också kortat kedjan med instanser och koncentrerat alla överklaganden kring jaktbeslut på rovdjur till förvaltningsrätten i Luleå för att samla kompetensen och minska handläggningstiderna.

Men vi är inte naiva. Konflikterna kring rovdjuren i Sverige består, och det krävs ett omfattande arbete för att skapa balans och samförstånd. Utan licensjakt på varg, björn, lo och järv går det inte att hitta den balansen. Men samtidigt måste insikten att rovdjursstammarna är här för att stanna sjunka in. Vi måste hitta vägar till en balanserad samexistens och en hållbar förvaltning som innebär möjligheter för tamdjurshållning och som begränsar de socioekonomiska effekterna i rovdjurstäta områden samtidigt som rovdjursstammarna är stabila och inte hotas av utrotning. Som ett led i detta har vi därför också i regeringens budgetproposition höjt stödet för åtgärder emot rovdjursskador med 20 miljoner kronor.

Isak From (S)

riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet

”Rovdjurens inverkan på landsbygdsbefolkningen” är rubriken på den paneldebatt som hålls på Bollnäs folkhögskola i kväll, onsdag, klockan 19.00. Kan du inte närvara? Helahälsingland.se sänder med start klockan 18.50.

Insänt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons