Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Sverige är nu på rätt väg”

/
  • Sverige, med statsminister Stefan Löfven (bilden) i spetsen, är på rätt väg, menar skribenterna.

Nu har vi nått halvtid i mandatperioden. Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde har Sverige en annan politisk inriktning, skriver S-politikerna Tomas Eneroth och Åsa Lindestam, som menar att Sverige är på rätt väg.

Annons

Vi har gått från Moderaternas skattesänkningar och nedskärningar till att investera i samhällsbygget. Sedan regeringsskiftet har 60 miljarder kronor gått till investeringar i stället för skattesänkningar. Nu börjar resultaten synas: arbetslösheten sjunker, ekonomin är stark och nybyggnationer av bostäder sker i rekordhög takt. Över 120 000 fler personer går till jobbet och ungdomsarbetslösheten har minskat kraftigt. Resurser har tillförts skolan, sjukvården och omsorgen, och rekordstora investeringar har gjorts inom klimat- och miljöområdet. Trots ett historiskt svårt parlamentariskt läge har vi dessutom fått till stånd 15 blocköverskridande överenskommelser i frågor som är långsiktigt viktiga för Sverige, såsom energi, försvar och det finanspolitiska ramverket. Genom mer samarbete tar vi ansvar för Sverige och utvecklar den svenska modellen. Vi tror på samarbete, före blockpolitik!

Skillnaden mot den moderatledda regeringen är tydlig. Den vände ett budgetöverskott på över 70 miljarder till ett budgetunderskott på 60 miljarder. Antalet sjukskrivna ökade och de lämnade efter sig ökade kostnader för sjukpenningen med tolv miljarder kronor – samtidigt som man utförsäkrade över 100 000 personer. Under åtta år sänkte den tidigare regeringen skatten med 140 miljarder kronor. Det går inte att sänka skatten så mycket utan att det också märks i skolan, i vården och i äldreomsorgen. Alliansregeringen prioriterade skattesänkningar före utbildning och resurstillskott.

Nu föreslår de fyra borgerliga partierna ytterligare sammanlagt 64 miljarder kronor i skattesänkningar. Tror de att personalen i skolan, sjukvården och omsorgen får bättre förutsättningar att klara sina jobb med mindre resurser? Det är dags att vi en gång för alla avlivar myten om att Moderaterna är det parti som är bäst skickade att hantera statens finanser. Som vanligt avslutade de ju sin tid vid makten med hög arbetslöshet och stora budgetunderskott.

Sverige är nu på rätt väg men priset av åtta års underinvesteringar tar tid att reparera. Vi ser ett Sverige med stora klyftor och brister på både resurser och personal i sjukvården, skolan och omsorgen. Just därför föreslår vi över tio miljarder i permanenta statsbidragshöjningar till kommunerna i höstens budget. De resurserna behövs i skolan, sjukvården och omsorgen. Nu investerar vi för att bygga Sverige starkt igen. Skiljelinjen i svensk politik är tydlig. Moderaterna prioriterar skattesänkningar och nedskärningar. Vi socialdemokrater ett samhällsbygge med en politik som tar ansvar för Sverige och visar resultat.

Tomas Eneroth

gruppledare för S i riksdagen

Åsa Lindestam

riksdagsledamot och ordförande Socialdemokraterna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons