Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskarna tror på vetenskapen!

/
  • Skribenten konstaterar att hela 98 procent av svenskarna tror på evolutionen, enligt en undersökning av föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Hela 83 procent anser att vetenskapliga metoder ger den bästa kunskapen om verkligheten, konstaterar artikelförfattaren utifrån en undersökning av föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Annons

Föreningen Vetenskap och Folkbildning gav hösten 2015 ut en rapport om vad svenska folket tror på. I det senaste numret av tidskriften Sans refereras undersökningen, men den finns också tillgänglig på Internet. Det mest positiva är det starka förtroendet svenskarna har för den vetenskapliga världsbilden. Hela 83 procent anser att vetenskapliga metoder ger den bästa kunskapen om verkligheten. Motsvarande gäller medicinsk vetenskap, till exempel tror över 80 procent på nyttan av att vaccinera barn.

Förvånande tror dock hela 15 procent att läkemedelsindustrin, för att göra större ekonomisk vinst, arbetar för att hålla människor sjuka, snarare än friska. Ungefär lika många tror på healing och homeopati. Även annan pseudovetenskap har anhängare, 23 procent tror på tankeöverföring, 13 procent på astrologi, var sjätte svensk tror på spöken och att man kan få kontakt med de döda. Det är 21 procent som tror på Gud. Andelen troende har minska från 2008 då 35 procent trodde på Gud.

Fem procent tror att det finns flera gudar Bara 14 procent tror att en gud har skapat jorden och livet, det vill säga var tredje som tror på Gud tror inte att han också skapat jorden och livet på jorden. Bara två procent säger sig inte tro på evolutionen. Trots en del avvikande uppfattningar i detaljer visar rapporten att övervägande stor del av svenska folket har stark tilltro till de resultat som vetenskapen kommer fram till.

Bo Gullefors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons