Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska kycklingar mår bra

De svenska kycklingarna har de högsta kraven i världen vad det gäller djurvälfärd. Insändare målade upp en felaktig bild av verkligenheten.

Annons

Som kycklingbonde blir man både häpen och bestört över den bild som Anette Karlsson i sin insändare (11/4) målar upp av svensk kycklinguppfödning under rubriken "Inte så ulligt och gulligt".

Den bild av svensk kycklinguppfödning som skribenten målar upp är absurd och har ingen verklighetsförankring. Det vet vi som varje dag, året om, arbetar med att föda upp kycklingar som är välmående och friska.

Som medlem i branschorganisationen Svensk Fågel följer vi ett djuromsorgsprogram som ställer ännu högre krav än den svenska djurskyddslagen. Det innebär att svenska kycklingar har de högsta kraven i världen vad det gäller djurvälfärd. Våra kycklingar pickar fritt i stora, ljusa, luftiga stallar på en bädd av kutterspån. De har gott om plats och fri tillgång till vatten och varken tillväxtantibiotika eller fiskmjöl i foder. Det kan vi garantera. Liksom i allt avelsarbete kontrolleras djuren ytterst noga så att inte medfödda defekter, sjukdomar eller andra störningar ska föras vidare i kommande generationer. Avelsarbetet utvecklas därför kontinuerligt.

Svenska kycklingar är inte bara fria från salmonella, de är dessutom klimatsmarta – något som uppskattas av många. Sammantaget gör detta att vi, som bönder, känner stolthet att just föda upp svensk kyckling.

Att påstå att kycklingarnas liv är en plåga från början till slut är ett direkt hån mot oss och våra branschkolleger. Att kycklingen ska ha ett bra kycklingliv och att svenska konsumenter ska ha bra mat är för oss en självklarhet.

Att kyckling i dag är billigt är mycket riktigt. Men den som får betala det verkliga priset är den svenska kycklingbonden och företagen som tvingas pressa priset på grund av en billig importkyckling. En kyckling som föds upp under helt andra förhållanden och transporteras långväga. Det är alltså handeln som sätter priserna – och i slutändan konsumenterna som bestämmer vilken mat som ska finnas på tallriken.

Inga svenska kycklingar sitter i bur!

Felaktiga skriverier skadar inte bara oss som ägnar våra liv åt att föda upp kycklingar under goda och säkra förhållanden, utan framför allt konsumenter, barn och gamla. Detta är inte acceptabelt och ett hot mot demokratin! Konsumenter och allmänheten ska även i fortsättningen kunna välja att äta svensk kyckling med gott samvete.

 

Hans-Christer Palmers,

Elisabeth Nilsson,

Åsa Larsson,

Anders Larsson,

André Iacobaeus,

Roland Bengtsson,

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons