Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk polis vill arbeta med brottsprovokation

Ska vi långsiktigt få ner andelen våldsbrott i samhället krävs flera saker av såväl regeringen, riksdagen, kommunerna, polismyndigheterna och det civila samhället:

Annons

48 procent av poliserna i Gävleborgs län anser att den alkoholrelaterade brottsligheten har ökat under den senaste treårsperioden. Samtidigt upplever 43 procent av poliserna i Gävleborgs län att de inte har fått tillräcklig utbildning för att framgångsrikt bekämpa den alkoholrelaterade brottsligheten.

Det visar en ny rapport från Polisförbundet och IOGT-NTO.

Resultaten måste tas på allvar. Vi vet att alkohol ligger bakom 8 av 10 våldsbrott. Under de senaste åren har vi sett flera exempel på ökat våld bland unga.

Ett stort problem är att det är alldeles för lätt att få tag i svartsprit i dag. Utbudet av alkohol gör att ungdomar dricker allt mer. Samtidigt ökar den alkoholrelaterade brottsligheten. Ska vi långsiktigt få ner andelen våldsbrott i samhället krävs flera saker av såväl regeringen, riksdagen, kommunerna, polismyndigheterna och det civila samhället:

• För det första bör regeringen tillsätta en utredning som ser över polisens möjlighet att i spanings- och bevissyfte beställa och köpa alkohol av en illegal alkoholförsäljare för att snabbt kunna bevisa ett brott.

• För det andra är det viktigt att reglerna kring serveringstillstånden följs och tillämpas konsekvent för samtliga krogar. Det innefattar att hålla koll på åldersgränserna och att inte överservera gästerna. Kommunerna måste också sköta kontrollen effektivt. Något som skulle underlätta polisens arbete.

• För det tredje måste sociala myndigheter, åklagare, föräldrar och skolan bli ännu bättre på att samverka med polisen kring alkovåldet. Är en person under 18 år ska polisen beslagta alkoholen direkt på plats om inte den unge kan ge en trovärdig förklaring till innehavet. Vid samtliga ingripanden ska polisen omedelbart kontakta den unges föräldrar. I de fall där föräldrar har visat ett ointresse när polisen kontaktat dem är det viktigt att polisen omedelbart informerar de sociala myndigheterna som i sin tur kan fånga upp den unga på glid.

• För det fjärde måste polisen bli bättre på att vässa sina arbetsmetoder mot alkoholrelaterad brottslighet. Idag görs mycket bra polisarbete men det finns ingen riktig utvärdering kring vilka arbetsmetoder som fungerar bra och vilka som fungerar mindre bra. Därför behövs polisforskning. Regeringen bör därför snarast göra verklighet av utredningen om Framtidens polisutbildning som kom i mars 2008. I denna utredning föreslås att polisutbildningen reformeras och blir en treårig högskoleutbildning vilket är ett första steg mot polisforskning.

Gudhrun Unogård

ordförande Polisförbundet Gävleborg

Krister Lundgren

ordförande IOGT-NTO Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons