Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveket mot Västsahara

Vi anser att Marockos ockupation av Västsahara är ett brott mot internationell rätt, skriver två S-politiker som tycker att både nuvarande och tidigare regering agerat för svagt.

Annons

Efter 40 år av ockupation står två tredjedelar av Västsahara ännu under marockanskt styre. Västsaharierna som bor i ockuperat område utsätts för svåra människorättskränkningar. Över 160000 människor lever i flyktingläger i grannlandet Algeriet, där situationen försämrats på grund av minskat bistånd och översvämningar.

Västsahara har en egen demokratiskt vald ledning med inflytande över flyktinglägren och icke-ockuperade områden. Västsahara har alltså förutsättningar att verka som en fungerande stat. Naturtillgångar i form av bland rika fiskevatten och fosfor utnyttjas av ockupationsmakten.

Fler än 80 länder erkänt Västsahara, men ännu inget EU-land. Både Socialdemokraternas och Miljöpartiets kongresser har medlemsbeslut på att Västsahara ska erkännas.

I december 2012 fattade även riksdagen ett rekommendationsbeslut som uppmanade Sveriges regering att erkänna den västsahariska staten. Alliansregeringen gjorde inget åt frågan och nu ser vi med besvikelse på att inte heller S/MP-regeringen inte har för avsikt att göra det. Det är ett svek främst mot Västsaharas folk, men också mot partiernas kongressbeslut och riksdagens rekommendationsbeslut.

Vi anser att Marockos ockupation av Västsahara är ett brott mot internationell rätt. Ett svenskt erkännande skulle betyda mycket för att få till stånd ett internationellt erkännande. Det borde inte vara inte en fråga om, utan när Sverige ska erkänna Västsahara.

Ellinor Eriksson

f.d. förbundsordförande SSU

Elin Lundgren

riksdagsledamot, ordförande för Socialdemokraterna i Gävle

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons