Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt sjuka har bara sin vilja kvar

Angående insändaren Sjukvården ska hjälpa människor att leva (26/6):

Annons

Jag suckar för mig själv när jag läser att risken är överhängande att dödshjälpen utvecklas till en plikt snarare än en valmöjlighet. Tror Ni verkligen att man väljer att dö för att det är bekvämt och för att inte ligga till last?

Jag tror inte det. Jag tror att människans livslust och vilja är mycket större än så. Jag tror att en svårt sjuk människa ändå har hoppet kvar till slutet och VILL leva.

Att välja att ta emot dödshjälp är något man gör när man till slut inser och känner att allt som återstår av livet är ett lidande, ett lidande man kan besparas. Ingen människa bör lida i livets slutskede.

Jag vet, för jag såg min pappa lida alla helvetens kval. Jag såg hans hjärntumör äta upp honom och ta ifrån honom hans livskvalitet. Vi pratade en del om detta, pappa och jag, och jag vet att om han hade fått välja hade han somnat in långt innan cancern bestämde att det var dags.

Förstår ni inte att när man är obotligt sjuk så har man inte så mycket annat kvar än sin fria vilja? Ens kroppsliga funktioner kanske har tagits ifrån en, man kanske är beroende helt av andra, sjukhusbesök tar upp all tid, man VET att man ska dö en plågsam död.

Ska man inte då få dö med värdighet och utan smärta? Jag tycker det. Min Pappa tyckte det. Nu blev det inte så och jag kan bara beklaga det.

Ni har helt rätt: Sjukvården ska hjälpa människor att leva. Men ska inte vården också se till så att människor inte lider i onödan?

Sara Staffansdotter Lögdahl

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons