Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt jämföra med statistik

Svar till Tord Jerfsten (5/6).

Annons

Tord Jerfsten undrar var jag fått mina siffror ifrån. Kommunens budgetberedning får löpande information om hur kommunens ekonomi och resurser används. Kommunens ekonomer och kommunchefen har i det arbetet bland annat ställt Ljusdals kommuns kostnader för olika verksamheter mot kostnaderna i jämförbara kommuner – för att se hur mycket resurser och pengar respektive kommun anslår till verksamheterna. Ekonomerna kallar den databas som man tittat i för KOLADA (www.kolada.se).

För andra året i rad konstaterar våra ekonomer då till exempel att Ljusdals kommuns kostnader för förskola och barnomsorg överstiger jämförbara kommuner med i storleksordningen 23 miljoner kronor. För grundskolans del så gör vi däremot av med cirka fem miljoner mindre än jämförbara kommuner. Slutligen för gymnasieskolans del så förbrukar man cirka tio miljoner mer än jämförbara kommuner. Totalt för dessa tre verksamheter så säger dessa jämförande nyckeltal att Ljusdals kommun gör av med totalt cirka 28 miljoner mer än jämförbara kommuner.

Det är naturligtvis svårt att jämföra kommuner via statistik. Man riskerar alltid att så att säga jämföra äpplen och päron. Det kan finnas systematiska fel som stör jämförelser. Det kan också finnas andra siffror som motsäger de siffror man har på hand. Du har själv plockat fram andra siffror som pekar åt ett annat håll. Om statistiken dock kan användas till att se över huruvida pengar används på bästa möjliga sätt, så bör vi inte lägga hinder i vägen, menar jag.

Systematiska avvikelser för en kommun har naturligtvis sina orsaker. Det kan handla om geografi. Det kan handla om organisation. Det kan handla om politisk ambition. Det kan finnas en hel mängd orsaker. Jag välkomnar därför (i likhet med dig) en genomlysning av skolans verksamheter för att få svar på vilka dessa orsaker är. Min ambition är att vi ska ha en så bra skola som möjligt och att vi ska använda kommunens resurser på bästa möjliga sätt.

Kenneth Forssell (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons