Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt för allergiker äta ute

Till alla matställen och kaféer – kan ni tänka på oss matallergiker eller vill ni inte ha oss som kunder.

Annons

När vänner, familjen eller arbetskamrater ska ut och äta måste vi matallergiker antingen stanna hemma eller flera dagar i förväg ringa runt och kolla och upplysa om vår matallergi. Det går väl bra för det mesta men inte alltid. Men, ibland vill man följa med och äta helt spontant för att komma ut i det sociala livet. Då kan det hända att man får titta på när de andra äter.

Detta känns då som ett handikapp för den matallergiske.

Det finns kinamat och sallader. Men finns det glutenfritt bröd eller laktosfritt smör? Finns det en gluten- eller sockerfri kaka utan nötter – eller laktosfri mjölk till kaffet?

Använder ni vetemjöl i redningar och såser? Paneringar av ströbröd? Använder ni vanliga mjölkprodukter i tillredning? Vad innehåller charkuterierna?

Så att sitta med en kokt potatis och en torr fisk – eller köttbit utan sås, ingen smörgås, en slät kopp kaffe, sällan någon förrätt och aldrig en efterrätt (möjligen en bit frukt) och få betala fullt pris och gå hem besviken, hur kul är det.

Så nu när matpriserna inte sänktes efter halveringen av momsen kanske något matställe skulle kunna tänka på oss som inte tål vanlig mat. Vi blir bara flera.

Så i lunchguiden och alla andra restaurangannonser skulle ni väl efter varje maträtt kunna märka ut innehållet i rätterna som de gör på Ålandsbåtarna, för att underlätta för oss till exempel G = glutenfritt, L = laktosfritt, Ä = äggfritt och så vidare.

Från två matallergiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons