Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt få ekonomi på vindkraft

Vindkraft (i Tandsjö)

Den 5 juni sid 7 fick Bolaget sin partsinlaga tryckt.

Vindkraftsparken ska reducera koldioxidutsläppen med 66 000 ton per år stod det!

Annons

I Sverige producerar vi ingen el som ger utsläpp av koldioxid från fossila bränslen under normala omständigheter. När det är riktigt kallt körs gas- och oljekraftverk samt vid speciella belastningstoppar. Koldioxid släpps ut av kraftvärmeverk, el- och+ fjärrvärme.

Hur kan man då minska koldioxidutsläpp med vindkraftverk?

Sanningen är att man i Sverige måste stänga av vattenkraftverk när vinden blåser.

Ännu värre. När vindkraftverk tillverkas och transporteras skapas så mycket koldioxid att det tar cirka 25 års drift innan ett vindkraftverk har betalat tillbaka sin koldioxidskuld. Om vingar eller växellåda havererar tar det ännu längre tid.

Ett vindkraftverk har cirka 30 års livslängd. Sedan gör förslitningar och ny teknik att kraftverket skrotas.

Sett över alla vindkraftverk tillsammans kommer de alltså knappt hinna betala tillbaka den koldioxidskuld de skapade när de tillverkades.

Dessutom måste långa högspänningsgator huggas i den skog som både skulle kunna fånga koldioxid och bidra till BNP i stället för att bara vara kalhuggen.

Inkomsterna från vindkraft kommer till hälften från statskassan via subvention. Hur många vindkraftverk har vi råd att betala med skattemedel? Pengar överförs alltså från konsumenter till vindkraftsägare via statskassan. Självklart att många vill bygga vindkraftverk och samtidigt ha råd att betala markägare.

Det skapas många arbetstillfällen, men arbetstillfällen inom anläggningsindustrin är dyra. Om skattepengarna i stället satsades inom vård, omsorg och utbildning skulle många fler få jobb. Om en del satsades på järnvägar och vägar skulle den förbättrade infrastrukturen komma hela Sverige tillgodo. I stället hamnar bara skattepengarna i vindkraftsägarnas fickor medan vattenkraftverk står stilla.

I vår stressade tillvaro pratas det om värdet att få återhämta sig i orörd natur. Att sitta och se vindkraftverk och höra dem ingår inte i regelboken för återhämtning. Eftersom de mänskliga värdena inte kan beskrivas i ekonomiska termer, bortser man helt från dem i kalkylerna.

En personlig åsikt: I länder med lite vattenkraft samt elbrist ger varje vinkraftverk ett tillskott så fort det blåser. Bra. I Sverige har vi inte den situationen. För mig framstår därför denna vindkraftssatsning som ett gigantiskt PR-jippo, tyvärr lyckat eftersom den politiker som vågar antyda kritik är politiskt död.I stället för att göra något bra för Sverige har ett antal personer startat detta PR-jippo bara för att ge sken av att de är handlingskraftiga. Hur många av dem äger vindkraftverk eller andelar i dem och därmed tar våra skattepengar?

Fakta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons