Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt bli sedd som HBT-person i vården

I Sverige är vi vana att leva i öppet samhälle. Även homo-, bisexuella och transpersoner lever ett fritt och öppet liv. Finns det då någon anledning att fortsätta diskussionen om HBT-personers rättigheter och möjligheter?

Annons

I Sverige är vi vana att leva i öppet samhälle. Även homo-, bisexuella och transpersoner lever ett fritt och öppet liv och vi har en lagstiftning som ligger långt framme. Finns det då någon anledning att fortsätta diskussionen om HBT-personers (homo-, bi- och transsexuella) rättigheter och möjligheter?

Diskussionen förtjänar att föras. Lagstiftningen, diskrimineringsskyddet och samhällets öppna attityd till trots upplever många HBT-personer brister i samhället. Ett tydligt exempel är vården från skolhälsovården till äldreomsorgen.

Vården i Sverige håller generellt en hög kvalitet. Personalen är hårt arbetande och välmenande. Det handlar inte om en medveten diskriminering som gör att många HBT-personer upplever mötet med vården som jobbigt. Det handlar inte om resurser, utan om kunskap. Visserligen finns personal och mottagningar med en gedigen kunskap kring HBT-frågor. Problemet ligger i att det i det vardagliga mötet med vården inte finns tillräcklig kunskap.

Bristande kunskaper om HBT-personers livsvillkor, bristande förståelse och insikt i vad det innebär att vara HBT-person, så kallad HBT-kompetens, får konsekvenser för den vård och omsorg HBT-personer erbjuds. De flesta läkare eller sköterskor utgår från att deras patienter är heterosexuella, eftersom de flesta är det. Det kan leda till att man inte tar relevanta prov eller ställer relevanta frågor. Särskilt problematiskt kan detta vara för unga i kontakten med ungdomsmottagningar eller skolhälsovården där osäkerhet och egen okunskap kan göra situationen jobbig.

Även i äldrevården finns samma problematik. Fixar hemtjänsten att hantera att två gamla damer som bor tillsammans är partner? Kan äldre HBT-personer få ett kunnigt bemötande på äldreboenden, även när den egna förmågan att stå upp för sig själv är nedsatt?

Den enkla utgångspunkten är att alla borde få bli sedda för den de är. För att uppnå det krävs utbildning och kunskap. Det är rimligt att ställa krav på att utbildningar som gymnasiets omvårdnadsprogram och högskoleprogrammen för sjuksköterskor, läkare, kuratorer med flera ger studenterna en gedigen kunskap om HBT-frågor. Det är rimligt att ställa krav på kommuner, landsting och regioner att de aktivt arbetar för att personal inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg, hemtjänst och skolhälsovård har tillräcklig kunskap och HBT-kompetens för att ge ett bra bemötande och god omvårdnad. Läro- och kursplaner behöver uppdateras och kompletteras. I befintliga verksamheter behövs fortbildning genom till exempel HBT-certifiering.

Christer G Wennerholm

ordförande Öppna moderater – Moderaternas HBT-nätverk

Jenny Edberg

vice ordförande

Fredrik Saweståhl

vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons