Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att hitta lösningen för nya regionindelningen

Nu är diskussionen igång igen om framtida regionindelning i Sverige, skriver Sven-Åke Thoresen (S), som undrar: Hur ska Region Gävleborg sammanföras med andra län i en större region?

Annons

Målet för det arbete som Barbro Holmberg nu leder är, vad man kan förstå av det som skrivs i media, att finna större regioner som klarar av framtida utmaningar på det medicinsk tekniska området, och som ger förutsättningar för en regional utveckling, bättre kommunikationer, kompetensförsörjning som matchar företagens behov, med mera. Det som egentligen skulle diskuteras intensivt i Regionfullmäktige.

Under förra mandatperioden diskuterades och utreddes denna fråga ganska ingående utan att det egentligen kom fram något alternativ som alla var nöjda med. Uppland ville inte samarbeta med oss, de ville mot Stockholm. Örebro var ointresserade och skeptiska till samarbete med Uppland, Västmanland ville till Sörmland, Värmland till Västra Götaland och Dalarna ville inte samarbeta norrut mot Jämtland och Västernorrland, och så vidare.

De södra delarna av vår region ville inte norrut, alltså mot Västernorrland. Vi, Region Gävleborg, kom då fram till att det inte gick att komma överrens med Uppland, Dalarna, Värmland, Örebro och Västmanland om att bilda en ny storregion. Inte heller gick det att komma överrens mellan Uppland, Dalarna och Gävleborg.

Vi bildade i stället Region Gävleborg för att ha det som en plattform att gå vidare ifrån i en fortsatt diskussion om en större Regionbildning, under motstånd från Landshövdingarna, väl att märka.

Under hela den här tiden har vi varit mycket överrens om att hålla ihop länet, ingen delning vid Ödmården, framför allt med tanke på att det skulle rycka undan befolkningsunderlaget för vår sjukvårdsstruktur, Hälsingland är halva befolkningen i regionen, det var och är förutsättningen för att det överhuvudtaget skulle bli en Region Gävleborg och detta har inte vad jag vet förändrats.

Så förutsättningen är alltså: Hur ska Region Gävleborg sammanföras med andra län i en större region?

Sven-Åke Thoresen (S)

f.d. Regionstyrelsens ordförande Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons