Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att engagera sig i alla globala katastrofer

/

Det är mer naturligt att identifiera sig med en trosfrände i förhållande än till någon av annan livsåskådning, skriver EZ Olsson i en replik.

Annons

Signaturen Kalle (Insänt 23/11 ) ifrågasätter om människor anses lika mycket värda med anledning av medias rapportering om dåden i Paris. Det behöver inte alls handla om människovärde att vi i Sverige berörs mer av vad som händer i exempelvis Europa jämfört med övriga världen. I princip alla individer torde exempelvis påverkas mer av en tråkig händelse inom familjen än om den skulle drabba grannen.

Ett våldsbrott i till exempel Ljusdal röner av givna skäl mer uppmärksamhet på orten jämfört med om en liknande händelse inträffar på en plats i södra Sverige. Ett terrordåd i Stockholm upplevs mer traumatiskt än om det sker i en huvudstad längre bort. Det är mer naturligt att identifiera sig med en trosfrände i förhållande än till någon av annan livsåskådning. 

Ingen människa klarar av att engagera sig i alla globala katastrofer. Därför är det fullt logiskt att inlevelsen minskar med avståndet till det inträffande. Människosinnet är så konstruerat att närheten till det egna jaget är i centrum och förmågan att förstå det okända fördunklas mer eller mindre omedvetet av varierande grad av fördomar.  

EZ Olsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons