Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårare för bönder med MP vid makten

Annons

I höst är det val och två alternativ står mot varandra. Hur oppositionens politik slår mot landsbygden är svårt att avgöra eftersom oerhört få konkreta gemensamma förslag är presenterade. Vi har dock sett det mycket magra resultatet av tolv år med socialdemokratiskt styre. Vad som skulle hända om Vänsterpartiet blev största parti är svårt att utröna, eftersom utgiftsområdet för jordbruk, skogsbruk och fiske är det enda området som helt saknar förklaring i partiets budgetmotion. Men tuffast för landsbygden skulle det ändå bli om Miljöpartiet får diktera villkoren i nästa regering.

Den nivå av energiskatt som Miljöpartiet föreslår slår mycket hårt mot de gröna näringarna. En bonde som driver ett företag med växtodling på 200 hektar åkermark skulle förlora 74 500 kronor om året på Miljöpartiets politik, när alla föreslagna skatthöjningar har trätt i kraft. Under en mandatperiod innebär det nästan 300 000 kronor i kostnadsökning, vilket innebär att bonden förlorar mer än motsvarande en genomsnittlig årslön.

Om Miljöpartiet får styra kommer det nästan bli omöjligt att vara bonde i Sverige. Maten blir dyrare, och landsbygden kommer att bli fattigare. Då kommer vi att få importera kött från Polen och mjölk från Tyskland, vem vinner egentligen på det? Inte företagarna, inte miljön och definitivt inte landsbygden.

Karin Ånöstam

riksdagskandidat

Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons