Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svåra beslut – politiskt ansvar

Det har skrivits insändare den sista tiden som på olika sätt har handlat om besparingarna inom i synnerhet äldreomsorgen. Utan att gå in på detaljer vill jag ändå ta upp tre saker.

Annons

Det första är att oavsett vilken politisk majoritet som styr så finns det varken mer eller mindre pengar i kommunkassan. Kommunens ekonomi påverkas av arbetsmarknadsläget, vilken skatt människor betalar och inte minst regeringens reformer och beslut. Om ni som röstat på oss socialdemokrater har sett oss som garant för att inga förändringar ska ske inom alla omsorgsområden så förstår jag att ni blir besvikna. Men vi kan varken trolla fram pengar eller strunta i kommunens ekonomi.

Det andra är det faktum att kommunens budget visade på plus förra året och ändå måste vi spara. Det är svårt att förstå, men tyvärr är de pengar som gjorde att vi fick ett överskott 2010 bara av engångskaraktär, det vill säga de finns inte i år och kommande år, så vi kan inte använda dem till löner eller investeringar som kräver en längre planering. Det fattas alltså fortfarande 12 miljoner kronor för att ekonomin ska gå ihop.

Det tredje är socialnämndens beslut att sänka personaltätheten. Det är att ta politiskt ansvar och lägga beslutet där det ska ligga. På den politiska nivån. Längre tillbaka under centerledning gjordes betydande personalsänkningar, men under senare år gjorde de neddragningar utan att fatta något beslut om förändring av personalstyrkan. Vad blir konsekvensen av det? Jo, personalen har krav på sig att arbeta och uppfylla mål utifrån en personaltäthet som inte stämmer i verkligheten. Det är att lura människor och ställa orimliga krav på personalen. Samtidigt som politikerna går fria därför att de undviker att fatta obekväma beslut.

Centern har inte förvånande reserverat sig mot beslutet. Som oppositionsparti har de naturligtvis full rätt att slippa ta ansvar.

Självklart blir det konsekvenser för alla, både äldre och personal, men nu vet ni i alla fall att beslut fattats och av vilka. Däremot ska vi titta över omsorgstyngden som varierar mellan olika ställen. En personalanpassning efter omsorgsbehov i stället för procent kan bli bättre för både personal och äldre.

Vi önskar att vi slapp fatta svåra beslut och bara kunde göra positiva satsningar.

Vi ska dock göra vad vi kan för att försöka milda konsekvenserna.

Till det behöver vi er hjälp för det är ni som personal och brukare som vet vad man kan och inte kan göra.

Yoomi Renström (S), kommunalråd, Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons