Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svar på frågor om vaccin

I insändare förekommer olika frågeställningar kring vaccinationen mot svininfluensan. Här kommer svar på några av frågorna.

Annons

I insändare förekommer olika frågeställningar kring vaccinationen mot svininfluensan. Här kommer svar på några av frågorna.

Vem svarar för eventuella biverkningar i samband med vaccinationen mot nya influensan?

Anders Tegnell, Socialstyrelsen: "För dessa eventuella biverkningar gäller samma som för övriga läkemedel, det vill säga ersättning betalas via Läkemedelsförsäkringen. Alla läkemedelsbolag betalar in premier till Läkemedelsindustriförbundet för denna försäkring."

Polska ambassaden om vaccinationen i Polen: Man är mycket noga med att påpeka polska myndigheter inte har påstått att Pandemrix är farligt och man har inte förbjudit användandet av vaccinet. Att man inte har genomfört en allmän vaccination är att i Polen är det oklart vem som ska stå för kostnaderna för eventuella biverkningar.

Vaccinationen i Schweiz: Ingrid Uhnoo på Läkemedelsverket informerar om att i Schweiz har man valt det inhemskt producerade vaccinet Focetria från 6 mån till 17 års ålder och Pandemrix för åldrarna 3–9 år och 18–60 år. Båda vaccinen innehåller immunitetsstimulerande adjuvans. Det finns ett tredje vaccin men det är mindre immunologiskt verksamt, det vill säga de två andra ger ett bredare och längre immunitetsskydd.

Genomförandet av en massvaccination innebär förstås en stor ekonomisk satsning. Många länder bedömer att de för närvarande inte har de ekonomiska möjligheterna.

Signar Mäkitalo Smittskyddet Gävle: "I Norge ska man erbjuda vaccination till hela befolkningen, likaså i Tyskland och Storbritannien. Detta diskuteras också i USA."

Marianne Sköld

skolläkare

Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons