Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svågadalsbor ta chansen!

Hudiksvalls kommun har tankar på att köpa hela Svågagården för andra gången.

Annons

Samma förslag fanns för några år sedan, men stoppades av Svågagårdens Folkets hus styrelse. Vi ser att en förändring är nödvändig för en positiv hållbar utveckling och för att kunna ta vara på alla goda möjligheter som Svågagården ger.

Med kommunen som ägare ser vi följande fördelar:

• En mer långsiktig trygghet för nämnden och dess personal – det vill säga mindre risk för nedläggning då kommunen äger fastigheten.

• Man undviker konfliktsituationer och samarbetssvårigheter som har funnits på Svågagården i 10–15 år till stor del på grund av ägar- och verksamhetsstrukturen som inte har gynnat Svågagårdens utveckling positivt.

• Folkets husföreningen bör med detta få större möjligheter at koncentrera sig på kultur- och nöjesarrangemang och inte på driften av en fastighet, vilket vi ser skulle gynna Svågagården.

• En chef i huset ger bättre kontroll och förenklar utvecklingsmöjligheterna. Framför allt bör våra skattepengar användas på ett mer effektivt och gynnsamt sätt för Svågadalen. Detta innebär att man bör sträva efter att avsätta mer pengar på "landsbygdsutvecklingen" mot för tidigare endast 100 000 kronor per år, vilket inte räcker för att driva utvecklingen på något bra sätt.

• Kommunal drift av Svågagårdens kök skulle kunna innebära högre nivå av ekologiska varor, mindre halvfabrikat och framför allt utveckling av öppettiderna.

• Tillräckligt med pengar på "rätt" ställe gör att man kan arbeta mer aktivt med landsbygdsutvecklingen. Exempel på detta är mat- och kostprojekt med den lokala handlaren och med närproducerade produkter, i gångsättande av ett tappställe, turismutvecklingen och skolbuss till Ljusdal.

• Viktigt är också att göra det enklare för Svågadalens föreningar och allmänhet att nyttja Svågagården med kvälls- och helgöppet. Detta skulle vara mer möjligt med kommunen som fastighetsägare och driftsansvarig av verksamheterna.

Andemeningen med "Svågadalsprojektet" var från början, 1990, att arbeta gränsöverskridande och gemensamt med Svågadalens bästa som mål. Med facit i hand kan man se att detta inte har lyckats. Nu måste vi inför framtiden våga oss på rejäla förändringar för att Svågadalen ska få blomstra.

Sven-Erik Eriksson och Anette Svensson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons