Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé med poliser på cykel

Cykelpoliserna i Finland är mycket nöjda med poliscykeln samtidigt som de inte är med om några olycksfall i arbetet. Genom att få fler cykelpoliser på gatorna så får vi också mer hälsosamma och friskare poliser.

Annons

Cykelpoliser har blivit en succé sett ur ett trafiksäkerhetsperspektiv. Cykelpoliserna i Finland är mycket nöjda med poliscykeln samtidigt som de inte är med om några olycksfall i arbetet. Detta talar för att polisen borde satsa mer på cykelpolisverksamheten. Att införa poliscykelpatruller i Sverige efter finsk förebild vore mycket bra.

I en undersökning om hur cykelpoliser upplever sitt arbete i södra Finland har 12 cykelpoliser deltagit. Studien är genomförd av forskare i Finland, Sverige, Österrike och i Maine, USA och har nyligen publicerats i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften the Police Journal. I Helsingfors finns flera poliser som ingår i de så kallade poliscykelpatrullerna. Inom polisen har intresset för att bli poliscyklist i Helsingfors ökat stort under senare år. Flera poliser som anmält sig till cykelutbildningen har nekats plats på grund av platsbrist. Såväl poliscykelutbildningen som förhållningssättet till poliscykeln i Finland är bra och kunde tjäna som en god förebild för en uppbyggnad och utbredning av poliscykelpatruller också i Sverige.

Initiativet och etableringen av poliscykelverksamheten i Finland kommer ursprungligen från poliser som varit i USA. För det första upplever poliserna att de kommer väldigt nära medborgarna och kan tala med människan på gatan. På så vis blir polisen mer synlig och allmänheten kan också få ett ökat förtroende för polisen. Polismannen som sitter i polisbilen blir mer anonym.

Vår undersökning visar att poliscykling är ett säkert sätt för poliser att ta sig fram på. Det är mycket ovanligt att cykelpoliser skadas när de cyklar under sin tjänsteutövning. Detta ska jämföras med när poliser kör polisbil.

Bilden av cykelpoliserna i media har också varit positiv. De poliser som deltagit i studien har varit nöjda med hur medierna rapporterat om cykelpolisernas verksamhet och de har upplevt att de har kunnat nå allmänheten på ett bra sätt. Denna närhet, kontakt och synlighet är det få poliser som kan få förutom cykelpatrullen på stan.

Genom att få fler cykelpoliser på gatorna så får vi också mer hälsosamma och friskare poliser. Poliscykelverksamheten har, menar vi, efter att ha genomfört undersökningen blivit en succé i vägtrafiken. En framgång utan skador för polismän och medtrafikanter. Vi menar att svensk polis skulle kunna införa poliscykelpatruller i alla kommuner.

Jörgen Lundälv

docent i trafikmedicin vid Umeå universitet

Lars Leden

specialforskare vid VTT i Helsingfors.

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons