Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Subventioner av ekomat håller inte i längden

/
  • På så vis kan den som vill antingen odla sin egen ekologiska mat, starta en kooperation eller helt ideellt tillhandahålla lokal mat på sin nyvunna fritid genom allmänningar, skriver debattören.

Att subventionera kommersiell ekologisk mat för klimatets skull är som att försöka minska den globala uppvärmningen genom statliga massinköp av kylskåp som lämnas med öppen dörr, skriver artikelförfattaren.

Annons

Okej, en liten överdrift. Men det finns mycket viktigare och effektivare prioriteringar att göra än att ge subventioner till privata industrier och kommersiellt odlad mat, ekologisk eller inte.

Ekologister måste förstå att statliga subventioner av ekologisk mat är en återvändsgränd – subventionerna sker på marknadens nåder och kvarstår endast så länge staten har överskott eller lånar – vilket bara sker så länge vi har tillväxt med ökad konsumtion på det hela taget.

Ta i stället pengarna som i dag läggs på subventioner och använd dem för att delfinansiera en basinkomst. Använd dem för att expandera biblioteksverksamheter till att innefatta allt ifrån verktyg till traktorer för en ideell aktör att låna kostnadsfritt.

På så vis kan den som vill antingen odla sin egen ekologiska mat, starta en kooperation eller helt ideellt tillhandahålla lokal mat på sin nyvunna fritid genom allmänningar.

I stället för att politiker fattar beslut om vad eleverna ska äta – demokratisera skolorna så att beslut kring budget och hur och var maten ska lagas fattas gemensamt av dem som arbetar i skolan, de som är elever där och föräldrarna. Låt samma princip gälla för andra välfärdsverksamheter – odla en deltagarkultur.

Simeon Jonasson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons