Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studieförbund kan göra skillnad

/
  • Menar vi allvar med att lyfta Sverige med kunskaper, behöver fokus riktas mot personer som i dag inte aktivt söker sig till utbildningssystemen, skriver artikelförfattarna.

För oss inom ABF är det en självklarhet att vi ska vara en del av arbetet med ett värdigt, gott och humant flyktingmottagande, skriver två representanter för studieförbundet.

Annons

Höstens stora ökning av antalet flyktingar som söker sig till Europa hänger samman med en orättvis värld där människor söker skydd från förtryck, förföljelse och krigshandlingar. För Sverige innebär inflödet av nya människor stora möjligheter men också betydande utmaningar.

För oss inom ABF är det en självklarhet att vi ska vara en del av arbetet med ett värdigt, gott och humant flyktingmottagande. Vi vill bidra till att möjliggöra för nyanlända att bygga en del av sitt liv här och tillsammans med andra bygga ett starkare samhälle.

I somras infördes möjligheten för studieförbunden att arbeta tillsammans med personer i asylprocessen genom ett riktat statsbidrag. Sedan dess har ABF genomfört studiecirkelverksamhet med närmare 30 000 asylsökande på 160 platser runt om i landet, och antalet engagerade cirkelledare och deltagare fortsätter att växa snabbt.

I Nordanstig, Hudiksvall och Söderhamn innebär det att vi inom ABF till dags datum har genomfört verksamhet för 198 asylsökande på två platser i avdelningen. Basen för denna verksamhet utgörs av våra cirkelledare och volontärer.

Vår verksamhet för asylsökande och nyanlända syftar till att skapa en första introduktion till Sverige. Vi ger deltagarna möjlighet att lära sig grunderna i svenska och knyta kontakter med lokalsamhället. Den folkbildande verksamhet som förbereder nyanlända för det som kan bli deras nya hemland, kan också bidra till att tiden i väntan på asylbeslut blir mer meningsfull. Asylboendena behöver inte bli vänthallar.

Det är positivt att regeringen sett att ABF och övriga studieförbund kan göra skillnad för dem som mest av allt behöver folkbildningens resurser och förstärkt anslagen till denna verksamhet inför 2016. Det ger oss möjlighet att expandera verksamheten och fortsätta vara en stark och närvarande resurs i den rådande situationen. Vi ser också fram emot en fortsatt dialog med beslutsfattare på alla nivåer kring nya möjligheter att göra skillnad också i den fortsatta etableringsprocessen.

I Nordanstig, Hudiksvall och Söderhamn har ABF en ambition att genomföra verksamhet tillsammans med cirka 400 asylsökande under 2016.

Folkbildningen kan också vara en resurs i samhällsomvandlingen på andra sätt, inte minst när det gäller att bredda kunskapslyftet.

Menar vi allvar med att lyfta Sverige med kunskaper, behöver fokus riktas mot personer som i dag inte aktivt söker sig till utbildningssystemen. Då behövs uppsökande verksamhet, motivationshöjande orienteringskurser och bättre ekonomiska möjligheter så att personer med kort utbildning kan pröva på studier. Vi vet att livslångt lärande är ett mäktigt verktyg, där folkbildning och kompetensutveckling kan bidra till att stärka människor på dagens och morgondagens arbetsmarknad.

Vi inom ABF är glada för möjligheten att delta i samhällets samlade insatser för ett välfungerande flyktingmottagande, och vi ser att ABF kan göra skillnad. Tillsammans kan vi göra en annan värld möjlig.

Ulrika Wiklund

ordförande ABF Hälsingekusten

Helén Pettersson

ordförande Arbetarnas Bildningsförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons