Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strategisk plan utan strategi

Vad som är anmärkningsvärt är att planens skrotning av slutenvård i Hälsingland bara sparar fjuttiga 76 miljoner, detta motsvarar en skattehöjning på 16 öre!

Annons

I landstinget Gävleborg har en strategisk plan presenterats, en plan som skulle ha presenterats redan före jul men som dröjt ända till nu på grund av flera partiers utdragna förhandlingar om makten.

I uppdraget som gavs till landstingsdirektören poängterade landstingsrådet Ann-Margret Knapp att inga kor var heliga och hon förväntade sig skarpa förslag

Hon borde ha blivit tillfredsställd med råge på den punkten!

Det som vi ifrågasätter i planen är att man utan djupare analys vill radera ut det som finns kvar av slutenvården i Bollnäs samtidigt som man föreslår kraftiga förändringar av slutenvården Hudiksvall. Resultatet innebär om det genomförs en dramatisk minskning av slutenvård i Hälsingland.

Vänsterpartiets landstingsgrupp anser att den strategiska planen låser fast sitt resonemang i befintliga strukturer, varför inte till exemeål utreda om det är möjligt att ha ett komplett akutsjukhus i Söderhamn?

Ett länssjukhus i Söderhamn skulle vara betydligt enklare att nå för de flesta än exempelvis ett i Gävle.

Vad som också är anmärkningsvärt är att planens skrotning av slutenvård i Hälsingland bara sparar fjuttiga 76 miljoner, detta motsvarar en skattehöjning på 16 öre!

Därutöver innehåller den strategiska planen flera högst osäkra sparförslag bland annat att ett nytt arbetssätt skulle spara 70 miljoner utan att man i detalj redovisar hur.

Det kommer att få stora konsekvenser för länets sjukvård om de ekonomiska förutsättningarna de närmaste åren bygger på dagens extrema lågkonjunktur. Vi menar att det nu handlar om att säkra den kvaliten vi har uppnått i vården tills konjunkturen återigen vänder uppåt.

Enligt konjunkturinstitutet borde statsbidragen från den borgerliga regeringen vara det dubbla och eftersom vi inte kan räkna med någon ytterligare hjälp därifrån, är vår samlade bedömning att en förstärkning av skatteinkomsterna motsvarande en skattehöjning på 40–50 öre skulle behövas för att kunna presentera ett ansvarsfullt budgetförslag inför 2010. En skattehöjning som naturligtvis kan omprövas när arbetstillfällena återigen börjar öka.

Vänsterpartiets landstingsgrupp:

Alf Norberg

Yvonne Oscarsson

Maud Liljequist

AnnRenee Forsström

Tommy Cavallin

AnnaMaria Forsell-Mörk

Albert Gibbs

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons