Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandhälls jakt på snusbutiker

Stackars socialminister Annika Strandhäll. Hon har fått överta politik från sina företrädare Gabriel Wikström (S) och Maria Larsson (KD). Att vara folkhälsominister har hittills inneburit att vara emot en massa saker. Nu är det rökning som ska försvåras, skriver Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen, i en replik.

Annons

Med anledning av detta måste frågan ställas: Anser ministern att det är skillnad på rökning och snus? Om svaret är nej, är det ett ideologiskt svar som ignorerar fakta. Alla insatta vet, och allt fler inser, att det är förbränningen i cigaretter som ökar risken för skadorna. Snus, är också tobak och innehåller nikotin, men påverkar inte omgivningen eller den egna hälsan på det sätt som rökning gör.

Vetenskapen är mycket tydlig på den punkten att cigarrettrökning skadar mycket mer än snus. Det är sannolikt så att om all tobak konsumerades som snus, skulle ingen kunna anse att tobak var ett folkhälsoproblem.

Om svaret nu skulle vara ja, så öppnar det för en ny linje i folkhälsopolitiken. Den som gör skillnad på snus kan inte gärna stå bakom ett förslag som tvingar 40 procent av alla butiker att bygga om. I det förslag till ny tobakslag som Annika Strandhäll presenterat är det rökförbud utomhus som stått i fokus. Ingen har velat berätta att en snusare förbjuds att ta en dosa ur kylen, lägga på disken och sedan betala. Ytterst få tror att jag är seriös när jag återger regeringens politik.

Är det någon som på allvar tror att det blir mer gynnsamma villkor för butiker som staten tvingar ägarna att bygga om för att snuskylen måste stå bakom disk?

Det kunde vara klädsamt om regeringen var öppen och ärlig med sina förslag i stället för att dölja sig bakom rökridåer. Förslagen som rör snus bör omedelbart fimpas av våra folkvalda i riksdagen.

Patrik Strömer

generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons