Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strålningen ökar liksom antalet drabbade

Svar till Petra Hagelin 25/8. Även om det kan upplevas som om det varit helt tyst om ett lågstrålande område så har arbetet aldrig upphört. Frivolten har arbetat med frågan från dag ett då föreningen startades 2004, och har inga som helst avsikter att sluta.

Annons

Det arbete vi lagt ner får inte vara förgäves. Speciellt inte nu när EU gått ut med resolution 1815, där medlemsländerna uppmanas att etablera lågstrålande områden. EU har sett att problemet med elöverkänslighet ökar stadigt, och de inser att något måste göras för alla dessa som har problem.

Antalet drabbade du nämner, 300 000, är alldeles för lågt idag. Siffran, som Socialstyrelsen kom fram till i en hälsoundersökning vilken utfördes 1999 och publicerades 2001, har liksom strålningen ökat mångdubbelt sedan dess.

I samma takt letar allt fler efter områden att bo i. Man flyttar omkring, och förutom att man mår dåligt fysiskt är det också påfrestande psykiskt att inse att dagens samhälle tycker att pengar är viktigare än människan. Samhällets skyddsnät fungerar dåligt trots att det är ett, av staten, erkänt funktionshinder.

Familjer splittras och barn far illa. Du vet aldrig när du måste flytta igen för att den yttre miljön förändrats till det sämre. Du "hänger i luften" och det är fruktansvärt jobbigt att inte få vara trygg i sitt boende. En förbättring av husets standard kanske skulle underlätta vardagen, men du får förmodligen inte tillbaka utlagda pengar på renoveringen om du måste flytta.

Boendefrågan är bara ett exempel på sådant man tvingas ta ställning till mitt i allt annat som sker. En del drabbade orkar med denna press, andra inte. Bara under de år Frivolten funnits har flera unga och äldre tagit sina liv. Det beror mycket på samhällets inställning, där det av ekonomiska skäl är enklare att säga att det är psykiskt och "sitter i huvudet" .

Då är det bara att köra över allt och alla i stället för att ta tag i grundproblemet, vilket för oss är den yttre miljön.  Allt för många känner av den ökande strålningen och det är dags att göra något förebyggande.

Rent konkret har vi i Frivolten både utfört enklare egna mätningar av områden och även tagit hjälp av inhyrda experter. Några av våra egna mätningar har resulterat i större och noggrannare, i samarbete med Bollnäs kommun.

Vi har presenterat olika lösningar för att arbetet ska gå framåt, löst olika problem, informerat om vad forskarna kommit fram till och haft otaliga möten och telefonsamtal med politiker och tjänstemän. En inflyttning av hundratals skattebetalare, vilket skulle ge nya arbetstillfällen samt en ökad handel, är väl något som alla tycker är positivt? 

Vad kommunens företrädare tycker vet vi inte säkert även om de säger att de är positivt inställda till vår idé, så vi bollar frågan vidare till dem.

Ing-Marie Granath, ordförande i Frivolten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons