Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straffa inte arbetslösa vid skampålen

Bra att pengar kommer ut i landet men vad blir kvar när alliansen slår in sista spiken i medmänskliga samhällets likkista?

Annons

Sven Bergström med flera centerpartister (9/4) slår sig för bröstet över att mer pengar kommer att fördelas till kommuner och landsting. Och visst är det bra att mer pengar kommer ut i landet, men frågan är hur mycket som blir kvar till skola, vård och omsorg när alliansen nu slår in sista spiken i det medmänskliga samhällets likkista. Man har nämligen fastställt ersättningen för dem som inte lyckats finna någon anställning genom jobb- och utvecklingsgarantins fas 1 och 2, utan går in i fas 3, till 65 procent av a-kasseersättningen. Maximal ersättning blir cirka 7 500 kronor per månad efter skatt (max 42,25 procent av tidigare lön). En snabb huvudräkning ger vid handen att i stort sett alla som kommer in i fas 3 hamnar under socialbidragsnormen och alltså kommer att tvingas söka socialbidrag för sin överlevnad. Om inget radikalt görs kommer kommunernas kostnader för socialbidrag således att öka drastiskt de kommande åren.

De första som nu börjat inträda i fas 3 består till stor del av funktionshindrade och personer över 55 år. Dessa kommer att kommenderas ut till samhällstjänst samtidigt som de knappt får pengar till ett drägligt liv. Gammal god sovjetpolitik snarare än modernt tänkande, och samtidigt en hämsko på skapande av nya arbetstillfällen. Men företagarna torde jubla över all gratis slavarbetskraft!

I dag den 9/4 finns hos Platsjournalen 13 484 lediga jobb i hela riket, vilket enligt erfarenhet betyder att det verkliga antalet är ungefär 65 000. Samtidigt tangerar antalet arbetslösa och varslade halvmiljonen. Då hjälper det inte hur mycket man söker, flyttar, coachar eller omskolar sig – även om vartenda ledigt jobb som kan vaskas fram skulle tillsättas med arbetslösa så blir 435 000 människor utan!

Enligt regeringspartierna är det alla som blivit överflödiga som bär skulden till att de inte arbetar och bör straffas med svält och skampåle.

Grattis, ni håller på och skapar ett medeltida Sverige där tiggare, hemlösa och småkriminella blir fler och fler.

Dessutom krävs det ingen professorstitel i ekonomi för att begripa att ju fler medborgare som får det knackigt ekonomiskt, desto mer avstannar de marknadsekonomiska hjulen och fördjupar depressionen. I stället borde en skatteväxling tillbaka till de mer progressiva tabeller som användes fram till 1980-talet omedelbart genomföras. Pengar ska inte samlas i hög hos ofattbart rika, utan fördelas ut till konsumtionssamhället så att det blir snurr på hjulen igen!

Jörgen Myhrman (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons