Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straff utom all reson

Jag har på nära håll sett min svåger Benjamin Matsson med hårt jobb och ett steg i taget bygga upp sitt företag, Hudiksvalls ägg. Han har i långsam takt lyckats få det att växa till en nivå som nu ger en bra försörjning och genom åren skapat en sund verksamhet där det på senare tid också funnits möjlighet att expandera.

Annons

Vägen dit kräver ett hårt jobb och ett stort engagemang. För att lyckas krävs dessutom att man som företagare bryr sig om och är rädd om sina tillgångar.

Tydligen gick det inte att fånga alla bollar den här gången och i en serie av osannolik otur slås år av hårt jobb och drömmar i sank av stelbent agerande tjänstemän från länsstyrelsen. Straffet som delas ut på stående fot är utom all reson och står inte i någon som helst rimlig proportion till förseelsen.

Länsstyrelsen anser att hönsen mår bäst av att dö. Detta, trots att en veterinär med 30 års erfarenhet av djur och djurskötsel, på plats gör bedömningen att så gott som alla höns, 98 procent, var fullt kapabla att leva och värpa vidare.

Trots att veterinär Björn Swenson säger att det är vansinne att avliva hönsen och trots att Benjamin vädjat om att få rätta till brister eller flytta hönsen till andra lokaler höll länsstyrelsen sin linje. Till gagn för vem undrar jag?

Min gissning är att det fanns andra saker planerade under helgen för ansvariga på länsstyrelsen, viktigare än att ge en hårt arbetande familjefar möjlighet att rätta till situationen som enligt veterinären Björn Swenson hade låtit sig göras.           

Jag får det inte att gå ihop, att anklaga någon för djurplågeri, sedan förhindra förbättringar, hålla hönsen kvar i en miljö som bedöms skadlig över en halv vecka och sedan avliva djur som bedöms friska. Ingen kan på allvar mena att det förfarandet är att värna om djurens bästa. Det är ett stelbent, inhumant och trångsynt agerande där de själva sanktionerar ett verkligt plågeri.

Dessutom är stadens tidning inte sen att presentera en oemotsagd version som inte går att argumentera emot. Vad ska butikerna svara på en fråga om de tänker sälja ägg från en som påstås plåga sina djur? Det finns bara ett svar.

Den Benjamin jag känner investerar inte hundratusentals kronor i nya värphöns för att kunna plåga ihjäl dem en kort stund senare. Han investerar inte i en ny anläggning för att sen vara ointresserad om den fungerar eller ej och den Benjamin jag känner bryr sig om sina djur.

Benjamin har blivit mycket orättvist behandlad och jag hoppas att han inte okritiskt döms av konsumenterna i Hudiksvall. Jag hoppas att HT ställer frågan om handlarna i staden tänker stå upp för en lokal producent som blivit orättvist behandlad? Jag hoppas att hans produkter efterfrågas och hittar tillbaka till hyllorna i stadens butiker och jag hoppas att Benjamin klarar av den här situationen så att Hudiksvallsborna också framöver kan äta ägg från Hudiksvall.

Framför allt så hoppas jag att han är förbannad, känner sig orättvist behandlad och tar strid mot detta och vinner, för så här ska det inte få gå till!

Marcus Andersson, Örebro, svåger till hönsägaren Benjamin Matsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons