Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora samhällsproblem på sikt

/
  • Så här ser meritvärdet ut, då ska vi komma ihåg att i riket totalt har skett en betygsinflation av stora mått i internationell jämförelse (PISA), skriver Einar Ekström.

Det händer åter igen 2015 framför våra ögon att Bollnäs kommunala grundskolors niondeklassare uppvisar ett av svensk skolhistorias sämsta kunskapsresultat och resultatutveckling någonsin, i konkurens med två–tre andra kommuner.

Annons

Ansvariga politiker låter sig nöjas, med de av barn och utbildningsnämndens förslag till åtgärder, kvalitetskvadrat, fortbildning av lärare, anställa ytterligare en skolchef samt kontakter med andra kommuner i all ära, med roten till de dåliga resultaten finns i skolinspektionens rapport.

Sedan drygt tio år sen införde kommunen inkluderad skola, där alla elever placerades i samma undervisningssituation, svagpresterande, diagnostiserade, särskoleelever och invandrarbarn. I denna skolklass ska en ensam lärare uppfylla skollagen så att optimal stimulans sker för varje elev!

Skälet till att införa inkluderad undervisning är rent ekonomiska, man sparar på ett antal klasser och lärare. Bollnäs är tämligen ensam om definitionen av inkluderad undervisning, genom att placera alla elever i samma klassrum, utan att ge extra anpassning, särskilt stöd och modersmålsundervisning till behövande elever.

Meritvärdet syns i diagrammet. Då ska vi komma ihåg att i riket totalt har skett en betygsinflation av stora mått i internationell jämförelse (PISA). Experter på området beskriver landets kunskapsutveckling som en katastrof, begrepp som klargör situationen i Bollnäs finns troligen inte.

Här behövs 50 till 70 stycken personal i klassrummen, speciallärare, modersmålslärare och elevassistenter för att uppfylla skollagen. Att den politiska majoriteten inte är kapabel att lösa problemet är uppenbart och förhoppningar om att oppositionen ska trycka på saknas fullständigt, när man i fullmäktige till 99 procent är överens om budgeten och budgetramarna för kommande år.

Konkret handlar det om stora samhällsproblem på sikt, enligt socialstyrelsen löper utslagna elever åtta till tio gånger så stor risk att hamna i olika problemsituationer. För Bollnäs del kommer statistiskt på fem år utöver ett normalläge ske, fyra stycken självmord, 36 stycken narkotikamissbrukare, 140 stycken grovt kriminella och 210 stycken alkoholmissbrukare. En vädjan till politiker, det är inte arvoden, possessioner och status ni är valda till.

Einar Ekström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons