Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora barngrupper är barnmisshandel

Man är trött när man kommer hem från sitt jobb, men man kan vara trött av olika anledningar.

Annons

En vacker fredag i april var en sådan där dag då tröttheten var en positiv trötthet, med ett stort mått av glädje inblandat. Vi, alltså barnen på förskolan och personalen som jobbar där, var ute hela dagen och arbetade. Vi hade färre barn än vanligt och det betyder att vi hade tid att hinna med varje barn och vi hade en hög nivå av pedagogik. Vi gjorde en eld i eldstaden och barnen hjälpte ivrigt till med aktiviteter som lövkrattning och sopning av gården, och sedan åt vi både en god lunch och mellanmål tillsammans ute i solen.

I dag är vi trötta av en helt annan anledning. Det har varit en dag med näst intill full styrka av barn och hjälplösheten som infinner sig dagar som denna kan få vem som helst att bli trött. Det finns inte en rimlig chans att hinna se varje litet barn som vill bli sett, det finns inte tid över för att sitta ner i lugn och ro och ha en mysig och lärorik stund tillsammans. Det blir mest bara förvaring och löpande-bandet-principen. Vi är högskoleutbildade och vill ge barnen långt mer än det.

Med den reviderade upplagan av förskolans läroplan kommer än högre krav att ställas på oss. Hur ska vi klara det när vi har 24 barn inskrivna på en avdelning med endast tre förskollärare? Att ha så stora barngrupper som vi har är omänskligt. Barnmisshandel, rent ut sagt!

Martina Bylund

Minna Leek

förskollärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons