Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor okunskap om cancer

Jag är imponerad av Lars Kaméls kunskaper om strålning (5/7). Men det finns ibland anledning att ifrågasätta teoretiska modeller och så att säga betrakta den kliniska verkligheten utan förutfattade meningar, skriver signaturen Seven.

Annons

Kanske gäller detta särskilt beträffande cancer, där okunskapen även i medicinska kretsar är avsevärd.

Läs även: Lars Kaméls insändare: Seven ändrar sina påståenden

Tyvärr är jag alltså inte lika övertygad som Lars Kamél om att den strålning som används i trådlös teknik har så låg energi att den absolut inte kan orsaka någon form av cancer. Det finns numera en avsevärd mängd forskning, som tycks bevisa motsatsen. Så kunde man till exempel i en tysk studie på möss förra året konstatera, att dessa redan vid en strålning på 0,04 W/kg kroppsvikt drabbades av en kraftig ökning av antalet tumörer (gränsvärdet i Sverige är 2W/kg). Och även om statistiken för människor är osäker, så är den oroande.

Men min poäng är, att vi borde tillämpa försiktighetsprincipen, när det gäller något så allvarligt som risken för cancer. Vi vet ju också till exempel att barns hjärnor är mycket känsligare för strålning än vuxnas. Möjligen kan mitt påstående om en ökning av cancer i sköldkörtel och munhåla på 70 procent från 2008 till 2014 vara svårt att belägga via officiell statistik, men jag försäkrar att uppgifterna inte kommer ur min fantasi! Enligt mina uppgifter ökade till exempel antalet personer som fick cancer i sköldkörteln från 388 fall år 2008 till 662 år 2014. När det gäller munhålan var ökningen något mindre.

Dessvärre är, som jag redan påpekat, cancerstatistiken opålitlig.

Seven

Härmed avslutas debatten om cancer och strålning.

Insänt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons