Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa resursslöseriet i vården

Jag vet inte hur många hårresande historier mina kolleger berättat under åren där just vårdutbildade och icke administrativt utbildade människor i sjukvården sitter och gör en massa "dumjobb" och "dumutredningar" som leder till ännu mer korkade beslut.

Annons

Från kolleger ute i landet har vi förstått att det inom vården i landstinget Gävleborg är stora organisationsförändringar på gång och att man känner oro.

I mycket känner man igen sig i orden som vår ordförande i LSF (Läkarsekreterares och Sjukvårdsadministratörers Förbund), Helena Zander-Ögren skriver i LSF-magazinet nr 7: "Läste i SvD den 29 september att svensk sjukvård håller toppklass enligt Euro Health Consumer Index 2009. Dock har Sverige tappat tre platser i placering och ligger nu på åttonde plats bland Europas länder. Förklaringen till att vi tappar placeringar är att vi har så dålig tillgänglighet här i Sverige. Det är lättare att få träffa en läkare i Albanien än i Sverige, konstaterar man."

Min reflektion är att det är bra för albanerna att de har det lättare än vi och att det är ju själva den att vi inte kommit längre i Sverige! Eller hur?

För att fortsätta denna fundering så är jag helt säker på att en av anledningarna till vår ofantliga tröghet är det vi inom administrationen tjatat om – och kommer att fortsätta tjata om så länge det behövs – nämligen att vi måste lyfta bort sjuksköterskor, BMA:s, undersköterskor, läkare etcetera från deras administration.

Jag förstår inte deras enorma intresse för administration när de aldrig gått en administrativ utbildning utan just en sådan utbildning som syftar till att vårda dem som söker hjälp i sjukvården. Deras utbildning, träning och yrkesskicklighet ska inte åtgå till att sitta och bland annat boka patienter, svara i telefon i onödan, vara receptionister, skriva oförståeliga journalanteckningar, dubbeldokumentera och, än värre, utreda administrativa rutiner!

Jag vet inte hur många hårresande historier mina kolleger berättat under åren där just vårdutbildade och icke administrativt utbildade människor i sjukvården sitter och gör en massa "dumjobb" och "dumutredningar" som leder till ännu mer korkade beslut. Ibland tror jag att de vårdutbildade är rädda att bli av med jobben eftersom de samlar som små ekorrar på administrativa sysslor som de aldrig har utbildat sig för och heller inte är tränade för. Frågan är bara när detta enorma resursslöseri ska stoppas – och av vem?

Så, nästa år kanske vi halkat ännu längre ner på listan just för att patienterna fortfarande står i enorma vårdköer eftersom våra sjukvårdsutbildade ägnar sig åt annat. Känns det som en vettig utveckling?

Dessa tankegångar är vi nog många inom vården som håller med om. Rätt person på rätt plats så skulle sjukvården inte bara bli billigare utan också flyta bättre!

Rose-Marie Dahlgren

LSF-medlem i Göteborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons