Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa rattfylleriet

Alla vet att alkohol och bilkörning inte hör ihop, men efter att ha druckit lite kan det sunda förnuftet plötsligt vara som bortblåst. Faktum är att det kör uppskattningsvis 16 000 rattonyktra varje dag på Sveriges gator!

Annons

I dagarna genomförde polisen i Lund en rutinmässig trafikkontroll utanför en skola. På kort tid stoppade de en rattfyllerist.

Alla vet att alkohol och bilkörning inte hör ihop, men efter att ha druckit lite kan det sunda förnuftet plötsligt vara som bortblåst. Alla vet också att fallet med rattfylleristen utanför skolan i Lund inte är unikt. Faktum är att det kör uppskattningsvis 16 000 rattonyktra varje dag på Sveriges gator!

Det är ett under att det sker förhållandevis få trafikolyckor med tanke på antalet berusade i trafiken. Men i trafiken ska nollvisionen gälla. Att en människa ska behöva dö i trafiken på grund av någon annans vårdslöshet är helt enkelt oacceptabelt.

Polisens kontroller är inte tillräckliga, även om de i detta fall lyckades hindra en mycket farlig situation. Ett indraget körkort är även det en kortsiktig lösning. Den bästa åtgärden är att installera alkolås på samtliga bilar. Alkolåset förhindrar berusade människor från att kunna starta bilen, och utan denna spärr har föraren fritt fram att riskera både sitt eget och andras liv. Kostnaden för alkolås är förhållandevis låg om man ser på det antal liv som kommer räddas tack vare dem. Ett liv kan man inte sätta en prislapp på.

Gabriella Franzén

Ungdomens Nykterhetsförbund

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons