Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa mördandet av världens kristna

/
  • Det är högst illavarslande om vi har blivit så vana vid de vidrigheter som utförs av Islamska staten, Boko Haram och al-Shabaab att många av oss bara bläddrar vidare i nyhetsflödet, skriver Magnus Natander.

Då 2015 summeras tecknas en dyster bild då det gäller människors fri- och rättigheter. Över 70 procent av världens befolkning lever i länder där religions- och övertygelsefriheten är starkt begränsad, skriver Magnus Natander, präst i Söderhamn.

Annons

Den 4 februari 2016 slog Europaparlamentet, med bred majoritet fast, att Islamiska statens systematiska mördande av kristna i Syrien och Irak är folkmord. Det är ett enormt steg, men det kom sent och är långt ifrån tillräckligt.

I Irak har den kristna befolkningen sjunkit från 1,2 miljoner i början av 1990-talet, till mindre än 300 000 i dag. Om detta inte stoppas nu kommer världens äldsta kristna församlingar helt att försvinna. Vår nutid är morgondagens historia.

Tyvärr sker förföljelse mot kristna inte bara i Mellanöstern. Onsdag 13 januari offentliggjorde organisationen Open Doors sin årliga rankinglista över förföljelser mot kristna. Det är skrämmande och alarmerande läsning.

Då 2015 summeras tecknas en dyster bild då det gäller människors fri- och rättigheter. Över 70 procent av världens befolkning lever i länder där religions- och övertygelsefriheten är starkt begränsad.

I mer än 65 länder terroriseras, förföljs och dödas människor för sin tro på Kristus. Kristendomen är den mest utsatta religionen och miljontals kristna utsätts dagligen för diskriminering och utanförskap.

Det är högst illavarslande om vi har blivit så vana vid de vidrigheter som utförs av Islamska staten, Boko Haram och al-Shabaab att många av oss bara bläddrar vidare i nyhetsflödet.

Visst minns vi de hundratals kristna skolflickorna som kidnappades i Nigeria för att tvingas att konvertera till islam för att sedan tvångsgiftas. Visst har vi sett halshuggningar som filmats och läggs ut på internet av Islamska staten. Visst kommer vi ihåg Garissa University College i Kenya där extremister sköt 148 kristna studenter efter att först omsorgsfullt sorterat ut och skickat iväg de muslimska studenterna.

Dessa vidrigheter når fram genom mediebruset. Men hur ser vardagen ut för kristna i dessa trakter? Nerbrunna kyrkor, diskriminerande lagstiftning och mördade präster blir på sin höjd en liten notis.

Religions- och övertygelsefrihet är lika viktig oavsett tro och livsåskådning. Men vi som kyrka har ett särskilt ansvar att uppmärksamma och larma då våra kristna bröder och systrar förföljs och förtrycks. För oss kristna är det en självklarhet att vi hör ihop: "Om en kroppsdel lider, så lider också de andra." (1 Kor 12:26) För dem som drabbas av våld och förföljelse betyder vårt engagemang mycket. Då våra kristna bröder och systrar i den lidande kyrkan märker att vi ber för dem och arbetar för deras rättigheter, då tänds hopp. De är inte bortglömda.

Magnus Natander

präst i Söderhamn

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons