Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa förslaget om jourgrupperna

Förslaget att ta bort 1 deltidsbrandman i jourgrupperna i både Färila och Järvsö samt göra om deltidskåren i Ramsjö till ett brandvärn är att försämra tryggheten betydligt för orternas innevånare.

Annons

Som utflyttad hälsing och gift med en kvinna från Los samt att jag under många år varit landstingspolitiker och kommunpolitiker i Söderhamn och till detta jobbat inom räddningstjänsten i knappt 30 år, de sista 12 som räddningschef, vill jag ge mina synpunkter på förslaget från Ljusdals bygg-, miljö- och räddningsnämnd att ytterligare försämra räddningstjänsten i Ljusdals kommun.

Förslaget att ta bort 1 deltidsbrandman i jourgrupperna i både Färila och Järvsö samt göra om deltidskåren i Ramsjö till ett brandvärn är att försämra tryggheten betydligt för orternas innevånare. Ser man till den ekonomiska besparingen i förhållande till den försämrade räddningsinsatsen så är det ju rent av "hårresande" att någon/några kommer med ett sådant förslag.

Konsekvensen blir ju att alla tre stationerna med sina jourgrupper inte kan rökdyka och det betyder ju i klartext att brandmännen inte kan rädda liv förrän förstärkning anländer.

Hur lång tid tar detta till de respektive orterna? Svaret finns i kommunens räddningsplan och det måste ju redovisas öppet.

Man hänvisar till att det redan nu är svårt att få fulla jourgrupper och att alla som kommer till deltidsbrandstationen får betalt så det kan ju komma tillräckligt många i jourgruppen så att en rökdykning ändå kan ske. Detta påstående är att leka med säkerheten och i dessa sammanhang då människoliv och ibland även djur måste livräddas får man inte tro utan man måste veta att full bemanning finns så en livräddande insats kan göras omgående.

Man har faktiskt inte många minuter på sig förrän ett liv har gått förlorat, det sker snabbt i rökiga miljöer med dagens gifter i brandröken. Det är räddningschefens ansvar att se till att alla jourgrupper på respektive räddningsstation är fullbemannade och de boende runt räddningsstationerna har en viss skyldighet att ställa upp för samhället och om det är möjligt jobba som deltidsbrandmän.

Mitt förslag är att dessa besparingar får tas någon annanstans inom Ljusdals kommuns förvaltningar.

Har man tittat tillräckligt på den administrativa delen? Dom räddar ju i alla fall inga liv eller egendom. Fler sparförslag är ju att titta på den politiska delen, alltså kommunalrådsposterna, ordförandeposterna... Behövs det verkligen två kommunalråd i Ljusdals kommun, halvtidsarvoderade ordförandeposter i de olika facknämnderna? Det gå ju faktiskt att jämföra dessa kostnader med att försämra brandsäkerheten för kommunens innevånare. Förresten vad tycker de boende i respektive orter om en försämrad brandsäkerhet? Som politiker ger jag er Ljusdalspolitiker rådet att: tänk om i denna fråga och spar inte något mer på räddningstjänsten.

Conny Englund

politiker och före detta räddningschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons