Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp en vinst för alla – utom tobaksindustrin

Replik av Peter Asthamn till Patrik Strömers insändare (
11/11
) i snus- och cigarettdebatten:

Annons

Patrik Strömer skriver att argumenten för säljstopp för tobak inte håller när det gäller snus. Det är fullt naturligt att han gör det eftersom det är vad han som generalsekreterare för Svenska Snustillverkarföreningen har betalt för att skriva. Däremot har han inte betalt för att ge en helhetsbild om snusets påverkan på människa och miljö. För den som vill veta mer om vad vanligt snus innehåller går det enkelt att ta till sig exempelvis Testfaktas analyser av vanliga snusmärken. Trots tobaksindustrins ihärdiga försök att påverka opinionen om motsatsen är det idag självklart för de flesta av oss att rökning och cancer har ett nära samband. Att då fortsätta ignorera förekomsten av cancerogena ämnen i en produkt som går direkt ut i blodet i stället för ner i lungorna är minst sagt naivt.

Ett annat problem som tobak dras med är den resurskrävande och miljöskadliga produktionen. Där tobaken odlas är miljökontrollen ofta bristfällig och värdefull skog kan avverkas för att ge plats för odlingen. Ytterligare skog avverkas vid torkningen.

Argumentet att tobaksförsäljningen ger stora skatteintäkter håller inte heller. Samhällets kostnader (i form av sjukvårdskostnader, arbetsbortfall med mera) för tobaksmissbruket bedöms vara åtminstone tre gånger så stort som skattevinsten. Att påverka butiker att sluta med tobaksförsäljning är alltså en fortsatt god idé. Och en vinst för oss alla – utom tobaksbranschen möjligtvis.

Peter Asthamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons