Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödja och hjälpa – inte straffa

Trots att utbildningsminister Jan Björklund tidigare deklarerat att han är motståndare till religiösa friskolor tillåter den av honom lanserade nya skollagen fortsatt verksamhet för dessa.

Annons

Naturligtvis är det Kristdemokraterna, med Livets Ord som motor, som har påverkat Björklund att jamsa med. Den tuffa knektattityden, som Björklund så gärna demonstrerar, visar sig bara vara polityr. Trots att skollagen säger att undervisningen ska vara fri från religiösa och politiska inslag, så förstår väl alla, att en religiös friskola har just sin religion, som den röda tråden i verksamheten.

Det finns många sätt man kan påverka eleverna på utan att Björklunds nya skollag kan stävja överträdelserna. Skolans uppgift måste vara att undervisa eleverna på ett objektivt sätt, utan politisk eller religiös påverkan. Barnen måste läras att tänka fritt och kritiskt för att sedan skapa sig en egen uppfattning om världen de lever i.

Att man i Björklunds nya lag förbjuder vissa att inte få höja sina betyg i Komvux är också märkligt. Komvux måste vara tillgängligt för alla som vill studera, oavsett syfte. Somliga vill öka möjligheterna på arbetsmarknaden, andra vill komplettera eller förbättra sina betyg, för att komma in på högskolor. Vilket syftet än är, så höjs den allmänna kompetensen, vilket måste vara särskilt bra i tider med hög arbetslöshet.

En annan märklig sak är att man hittat på olika sätt att straffa elever, som inte av någon anledning följer det utstakade mönstret. Man vill till exempel införa försittning. En modifierad form av gamla tiders kvarsittning. Tror man verkligen att detta ska öka elevens studiemotivation. Det måste väl ändå vara bättre att ta reda på varför eleven har problem. Hjälpa och stödja i stället för att straffa.

Ganska typiskt för alliansen är, att man inte förankrar den nya skollagen över de politiska gränserna utan kör på helt utan skyddsnät. Det man vill skapa är en skola där eleverna selekteras och det gamla klassamhället återuppstår. Ni arbetar och vi tänker. Man kan vara ganska säker på, att om det blir en rödgrön regering, så kommer lagen att rivas upp.

Lasse Arnell (V)

Gunbritt Wallström (V)

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons