Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd organisationer som arbetar med barnrättsfrågor

I dag, den 12 juni, är det internationella dagen mot barnarbete. FN:s internationella arbetsorganisation, ILO, definierar barnarbete som arbete som skadar barns välbefinnande och hindrar deras utbildning, utveckling och framtid.

Annons

FN:s barnkonvention föreskriver bland annat i artikel 32 att barn har rätt att skyddas mot ekonomiskt utnyttjande samt mot hårt arbete som skadar eller hindrar barnets skolgång eller äventyrar barnets hälsa. Och trots att antalet barn som utför farliga arbeten är på tillbakagång, är det fortfarande mellan 150 och 215 miljoner barn som utnyttjats som billig arbetskraft. De tre farligaste arbetsplatserna för barn finns inom jordbrukssektorn, gruvor och byggarbetsplatser.

Mellan 2004 och 2008 har en minskning av barnabete på cirka tre procent rapporterats av ILO men målet är att allt skadligt barnarbete ska ha eliminerats till 2016. 80 av FN:s medlemsländer enades i maj 2010 om en färdplan för att "avsevärt öka" globala ansträngningarna att avskaffa de värsta formerna av barnarbete till 2016 för man har också noterat att takten har avtagit på ett oroväckande sätt. Om inte drastiska åtgärder vidtas kommer 2016-målet inte att kunna uppfyllas.

Problem att lösa är:

• Dålig ekonomi eller orättvis fördelning då cirka en miljard människor i dag lever under fattigdomsgränsen på 1,25 dollar/dag.

• 72 miljoner barn i världen står helt utanför skolsystemet

• Flytt från landsbygd till städer tvingar många barn att försörja familjen och bo i så kallade kåkstäder

• Sjukdom då cirka en miljard människor i dag inte har tillgång till rent vatten.

• De 26 pågående väpnade konflikterna i världen just nu

Vad kan vi göra?

• Stöd organisationer som arbetar för barnrättsfrågor

• Ställ krav på att företag har etiska uppförandekoder och arbetar med CSR-frågor

• Fråga hur varorna du köper är tillverkade och om företagen utför oberoende kontroller

• Välj varor som redan har märkningar som garanterar att ILO:s internationella konventioner följs, mot barnarbete, som Fairtrade.

Norra Hälsinglands FN-förening genom Catja Kaloudis

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons