Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd inte kolindustrin

Förväntningarna på Förenta nationernas klimatkonferens i Paris den 30 november är stora, skriver Per-Olof Erickson som bland annat menar att stödet till kolindustrin måste minska.

Annons

Mötet betraktas som sista chansen för världens ledare att få fram en trovärdig överenskommelse om att begränsa den globala uppvärmningen till under två grader genom ett nytt bindande klimatavtal.

Den globala produktionen av kol har växt med 69 procent med hjälp av finansiering från världens banker. Finansieringen är en nyckelfaktor för den här utvecklingen. Det har investerats minst 500 miljarder dollar i kolkraften de senaste tio åren (Källa; BankTrack). Bankerna som finansierar detta skryter med sina investeringar i alternativ energi men tiger om sin inblandning i finansieringen av kolkraft.

BankTrack, Greenpeace, Avaaz, Friends of the Earth och Fair Finance Guide har startat en kampanj där man ber alla banker att offentligt lova at fasa ut sitt stöd till kolindustrin innan klimatmötet i Paris. Sådana banker som är inblandade i att finansiera kolindustrin ber man om att göra ett publikt löfte att avsluta detta stöd allt eftersom genom att publicera en tidsbunden utfasningsplan inom sex månader efter Pariskonferensen.

Ekobanken tillhör en annan kategori banker, de som aldrig har finansierat icke förnybara bränslen.

Per-Olof Erickson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons