Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd de småskaliga producenterna

Det är egentligen inte kraftverket eller dammen som är problemet utan bristen på fiskvägar.

Annons

Det florerar namnlistor i Kilaforstrakten. Namnlistor som syftar till att stödja kraftverket vid Kilafors herrgård. Det kallas till möten. Folk i bygden är oroliga. Kraftverket saknar giltigt tillstånd och sådant krävs enligt lag. Man oroas över att ån ska förvandlas till ett lerdike om kraftverket måste rivas och påståenden om att kommunen vill riva dammarna florerar, vilket naturligtvis inte är sant.

Att kraftverksägarna inte vill göra investeringar som de inte kan få tillbaka i form av intäkter från elproduktionen är väl självklart. Lika självklart är att de ska ha giltigt tillstånd för sin verksamhet.

Vattenkraft utan fungerande fiskvägar innebär förstörda ekosystem, oavsett om det är i stora älvar som Ljusnan eller små vattendrag som Kilån. För att en fiskväg ska räknas som fungerande måste 95 procent av fisken kunna använda den.

Vattenkraften måste helt enkelt miljöanpassas om den ska vara långsiktigt hållbar. Min uppfattning är att den småskaliga vattenkraften måste avvecklas i de fall den inte kan kombineras med fungerande fiskvägar. Utan fiskvägar gör den småskaliga vattenkraften större skada än nytta såväl ur ett samhällsperspektiv som ett ur ett miljöperspektiv.

Effektmässigt motsvarar de 1 000 minsta vattenkraftverken i landet 40 moderna vindkraftverk. Samtidigt så kan man inte ensidigt riva ut. Det handlar om att ställa om.

Kraftverksägarna till de små vattenkraftverken bör kompenseras för de ekonomiska förluster de drabbas av. Kompensationen kan exempelvis bestå av delägarskap i vindkraft eller omställning till annan hållbar energiproduktion, exempelvis solel i de fall kraftverken inte kan drivas med lönsamhet efter en miljöanpassning.

Små vattenkraftägare bör också kunna få någon form av stöd för att kunna miljöanpassa sina kraftverk med fiskvägar och andra åtgärder eftersom de oftast saknar ekonomiska förutsättningar att med egna medel bygga fiskvägar. På så sätt vinner alla.

Kraftverksägarna får sina inkomster, återställda vattendrag kan bidra till lokal samhällsutveckling genom exempelvis sportfisketurism och den största vinnaren är miljön i form av fungerande ekosystem.

Dammarna då? Kan man återskapa ekosystem med fungerande fiskvägar ser jag ingen anledning att riva några dammar. Varken i Kilån eller någon annanstans.

Jan Lahenkorva (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons