Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholms bostadsmarknad gynnar inte de unga

Intressant att följa debatten kring Margot Wallströms hyreskontrakt, skriver Tord Jerfsten.

Annons

Om man isolerar debatten bara till det kontraktet kan det verka uppseendeväckande. Sätter man in det i ett större sammanhang, i den svenska bostadsförsörjningen, blir bilden en annan.

Svensk bostadsmarknad har präglats av allmännyttans ställning. Allmännyttan har varit den som varit vägledande när det gäller hyressättning. Hyran har styrts av vilken brukshyra allmännyttan satt för likvärdiga lägenheter.

Under senare år med blått styre har stora utförsäljningar gjorts av allmännyttans bostadsbestånd. Lägenheterna har renoverats och ombildningar har gjorts till bostadsrätter. Många är de som inte klarat av att bo kvar med de nya förutsättningarna. Boendet har förvandlats från en rättighet till en förmån för de som vill tjäna sig en slant på bristen av bostäder.

För att kunna få en bostad i Stockholm och andra storstäder så kanske du kan komma över en bostad i andra hand till en kraftig hyra eller köpa en lägenhet till miljonbelopp.

Denna marknad gynnar knappast ungdomar eller de med mindre inkomster. Boendet har blivit något som gynnar de välbeställda. Undrar hur stor del av lägenheterna i Stockholm som delas ut via bostadskön? En lägenhet i Stockholm får du som andrahandskontrakt via kontakter till en ockerhyra eller köp av en bostadsrätt till miljonbelopp. Bostadskön är inte att tänka på.

Att ställa sig i bostadskön som minister ger inte en lägenhet inom en mandatperiod, knappast två.

Om man är socialdemokrat och vill leva upp till sina ideal så strävar man efter att bo i hyresrätt. Vet inte om Wallström har tänkt så.

Som riksdagspolitiker så ska man vara folkbokförd (boende) inom det distrikt som man blivit vald av. Detta betyder att för de flesta så blir det dubbel bosättning. Den subventioneras av riksdagen för att det ska vara samma förutsättningar att vara politiker från Gällivare som från Stockholm.

Om du ska kunna fullgöra ditt uppdrag som minister så behöver du självklart en bostad i Stockholm.

Jag kan mycket väl tänka mig att en utrikesminister ska ha förtur i bostadskön. Det kan inte vara så i en demokrati att boendet avgör om man kan ta ett uppdrag som utrikesminister.

Säkerheten för en minister drar säker betydligt större kostnader än kostnaden för dubbel bosättning.

Tord Jerfsten

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons