Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenvard desperat – famlar i blindo efter tappat fokus

”Patienten i centrum – inte i väntrum” har varit Stenvards (M) & Co mantra under lång tid, men nu när vi kan visa på väsentligt kortare köer och ökad produktion med drygt 22 procent för operationer sedan 2008 faller detta mantra.

Annons

Ständiga utspel om ”misskött ekonomi” faller också när vi kan visa på en kostnadsutveckling runt tre procent som lägger landstinget Gävleborg bland de fyra bästa i riket. Detta mycket tack vare fantastiska medarbetare! Visst – vi gör underskott i hälso- och sjukvården men skattebetalarna har fått mera vård för pengarna och vi har totalt sett en budget i balans.

Vi är ett av få landsting, som avsätter medel i en pensionsfond för att inte skjuta över en skuld till nästa generation.

Vi har inga räntebärande lån (unikt) och kan fortfarande betala våra investeringar från egen kassa!

I SKL:s tidsskrift ”Dagens samhälle” nr 33 visas en kartläggning över landstingens ekonomi under perioden 2000–2009 där Gävleborg finns bland de nio, av tjugo, som klarat en ”god ekonomisk hushållning”.

”Personalen flyr” är ett annat mantra från Stenvard (M) & Co, som jag måste bemöta med fakta. Personalomsättningen var 2002 8 procent, 2003 6,7 procent, 2004 5,1 procent och då med en annan tjänstemannaledning! Från 2005–2009 har omsättningen varierat mellan 4, 6 och 5,5 procent. Vi har aldrig haft så många läkare under utbildning, AT-ST, som nu. 2006–2009 rekryterades 114 läkare till Hälsingland, varav 74 till Hudiksvall.

Det är nu Stenvard (M) & Co tappar fokus – borta är patientperspektivet, kvalité, patientsäkerhet och ordnade finanser – nu ger de sig på enskilda tjänstemän i organisationen! På ett aggressivt och onyanserat sätt skäller liberala Charlotte Klötz, (FP) ut föredragande tjänsteman inför hela landstingsstyrelsen! Stenvard (M) beskyller i media och i sin blogg helt felaktigt en chef för att ljuga, i en direktsändning i radio får landstingsdirektören veta att han ska avsättas i händelse av majoritetsskifte – samtidigt som Stenvard (M) & Co pratar om en bättre personalpolitik! Chefer är också personal!

Stenvard & Co går till val på ”lugn och ro för personalen” och ”inte göra så mycket alls”. Då vill jag med min erfarenhet (18 år som personalsekreterare i landstinget och tolv år som landstingsråd) säga – detta är ett valsvek! Om vi ska ge våra invånare tillgång till nya behandlingsmetoder och ständigt nya läkemedel under ekonomiska villkor som ettåriga statsbidrag och osäkra skatteintäkter på grund av hög arbetslöshet krävs en organisation i ständig förändring. Stenvard (M) som ofta jämför landstinget med industrin måste ju veta att till exempel Ericson, Sandvik eller Holmen AB aldrig skulle klara högre vinstutdelning till aktieägarna i en organisation utan ständig effektivisering och förändring!

Stenvard (M) har tappat fokus och desperat slår han nu åt alla håll – ovarsam med sanningen som alltid!

Ann-Margret Knapp, finanslandstingsråd (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons