Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statliga jobb kan få näringslivet att blomstra

En utarmning av akademikerjobb i landsorten är ingen önskvärd utveckling. Däremot, med hjälp av statliga jobb, kan man lokalt få ett blomstrande näringsliv, skriver Majvor Westberg Jönsson, Hudiksvall.

Annons

Den 23 februari gjorde vi en uppvaktning av Statskontorets generaldirektör Ingvar Mattsson och utredare Susanne Johansson. Deltog i uppvaktningen gjorde landshövding Per Bill, kommunalråd Majvor Westberg Jönsson, Länsstyrelsens Mats Hindström, facklig representant, Erika Stenlund och oppositionsråd Caroline Schmidt.

Statskontoret utreder placeringen av statliga jobb. Arbetet väntas vara klart om cirka en månad och skickas därefter ut på remiss. Utredningens uppgift är att ta fram kunskapsmaterial inför beslut om utlokaliseringar, alternativt centraliseringar. Detta kunskapsmaterial kommer naturligtvis att vara av stor betydelse för kommande beslut och kan bli ett slagträ i kampen om de statliga jobben. Statliga myndigheter har cirka 235 000 anställda.

I Hudiksvalls kommun kan det vara svårt för näringslivet att rekrytera spetskompetenser bland annat för att man måste tandemrekrytera. Det vill säga att om en i familjen får jobb måste den andre få ett jobb, annars blir det ingen flytt till Hudiksvall.

En utarmning av akademikerjobb i landsorten är ingen önskvärd utveckling. Däremot, med hjälp av statliga jobb, kan man lokalt få ett blomstrande näringsliv. Ett bra exempel på detta är placeringen av lantmäteriet i Gävle. Där har man nu ett stort kluster av GIS-företag. Dessutom behövs en statlig närvaro i lokalsamhället för att skapa legitimitet för den verksamheten.

Majvor Westberg Jönsson

vice ordf. kommunstyrelsen, kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons