Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stärk medlemmarnas ställning!

/

Det är dags att stärka fackmedlemmarnas ställning och tydliggöra fackets relation med politiken, skriver artikelförfattarna med anledning av avslöjandet av Kommunals verksamhet.

Annons

Under de senaste dagarna har tilliten hos Kommunals medlemmar sjunkit markant. På grund av de uppmärksammade skandalerna inom organisationen har siffran över antal avhopp närmat sig 10 000. Kommunals ordförande Annelie Nordström meddelade därefter att hon kommer avgå i vår. Vi i MUF Gävleborg menar att skandalerna kring Kommunal och Margot Wallström sätter ljuset på gråzonen mellan fack och Socialdemokraterna som helhet. Vi måste därför ifrågasätta och granska hur det hemliga samarbetet ser ut.

Vårt förslag är att fackmedlemmarna själva ska kunna välja om deras medlemsavgifter ska gå till politiska partier. Inför 2014 års valrörelse bidrog LO med över 70 miljoner kronor till Socialdemokraterna, vilket är ett tydligt bevis på deras samarbete. Som vi har sett de senaste dagarna tar sig heller inte samarbetet bara i uttryck genom ekonomiskt stöd, utan även genom förmåner till toppolitiker inom Socialdemokraterna.

Opinionsmätningar visar att stödet bland vanliga medlemmar inom LO för Socialdemokraterna är historiskt lågt. Idag betalar arbetstagare in sin medlemsavgift i tron om att pengarna går till en trygg framtid med arbetsrättslig hjälp. I stället får de förfäras över att avgifterna går till politiska valkampanjer, höga arvoden eller lyxprivilegier till socialdemokratiska toppolitiker. Ett reformarbete där fackmedlemmars inflytande stärks måste inledas för att det inte ska riskera att växa till ett demokrati- och legitimitetsproblem.

Kommunals förtroende hos allmänheten är förbrukat. Frågan vi i MUF Gävleborg nu ställer oss är om medlemmar i den svenska fackföreningsrörelsen faktiskt är medvetna om vad deras medlemsavgifter går till? För oss är det orimligt att människor som är anslutna till facket ska vara med och finansiera ett parti som man kanske inte sympatiserar med. Det är dags att stärka fackmedlemmarnas ställning och tydliggöra fackets relation med politiken.

Adam Rydstedt

distriktsordförande MUF Gävleborg

Rasmus Törnblom

förbundsordförande MUF

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons