Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stärk djurskyddet

Dubbelt anslag till djurskyddsinspektioner, förbud mot import av produkter som skapar onödigt lidande för djur och förbjuda religiös ritualslakt är tre åtgärder som Sverigedemokraterna vill genomföra efter valet.

Annons

Långt ifrån alla de kontroller som ska göras genomförs idag. Länsstyrelsen uppger att de behöver hela 140 nyanställda djurskyddshandläggare för att hinna åka på de planerade kontrollerna. I dagsläget ägnas den största arbetstiden åt akuta anmälningsärenden.

År 2007 fanns det 25 000 -26 000 företag med djur som driftsinriktning. Där är det även vissa områden som inte räknas in, till exempel uppfödning av husdjur, djurparker, djurbutiker, ridskolor, småjordbruk, allt privat ägande av djur med mera. Enligt Jordbruksverket så genomfördes 22 813 kontroller samma år. Det var alltså inte ens alla företag.

Januari 2009 överfördes kommunernas ansvar för kontroller av djurskyddet till länsstyrelsen. Sedan dess har antalet kontroller nästan halverats.

Så ska det inte behöva vara! Att alla planerade kontroller genomförs ska vara en självklarhet. Det behövs för att vi ska få ett fungerande djurskydd. På länsstyrelsens hemsida står det ”ambitionen är: en gård – ett besök”. Minst skulle jag säga! Gärna flera gånger per år. Enligt min mening bör vissa kontroller vara oanmälda för att allt ska fungera tillfredsställande.

Vi vill bland också förbjuda import av varor som strider mot den svenska djurskyddslagstiftningen och som framställts genom att utsätta djur för svårt och onödigt lidande, däribland gåslever och produkter från kinesiska pälsverk. Kött som ritualslaktats bör vara helt förbjudet. Djurskyddet i Sverige har idag många brister och det vill vi ändra på.

Hanna Engstrand

Sverigedemokratisk ungdom Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons