Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stanna upp ett tag...

Tar vi en stund till eftertanke blir det svårt att rättfärdiga vårt köp av julskinkan eller de djurtestade skönhetsprodukter som vi vår vana trogen överkonsumerar så här i juletid.

Annons

Äntligen, det börjar lacka mot jul och det som hör den till; prinskorv, köttbullar, rimmade revben och sist men inte minst den härliga julskinkan.

Men stanna upp ett tag och fundera på vad som hände med dessa delikatesser innan de hamnade på julbordet. Vad upplevde de djur som kommer att utgöra denna mat? Ska vi döma efter de senaste avslöjandena från Djurrättsalliansen samt tidigare observationer var deras lidande troligen mycket stort, och det redan innan de transporterades till slakterierna för att där avsluta sina liv under allt annat än moraliskt godtagbara förhållanden.

Därmed inte sagt att till exempel grisar, kor, får och kycklingar har samma moraliska värde eller bör ha samma rättigheter som djuret homo sapiens. Men eftersom dessa icke-mänskliga djur med stor sannolikhet har förmåga att uppleva lidande (smärta, ångest, rädsla) och tillfredsställelse (lycka, njutning, harmoni) bör de i konsekvensens namn visas hänsyn i dessa avseenden.

Sådan hänsyn till djurens grundläggande intressen visas inte i den djurindustri som i dag, även i Sverige, föder upp, transporterar och slaktar majoriteten av de djur som vi med god aptit äter, inte bara under julen, utan även året om, år ut och år in. Lidandet för dessa djur uppvägs knappast av människans önskan att tillfredsställa sina smaklökar.

I stora delar av världen, även i Sverige, görs de icke-mänskliga djuren till en vara som hanteras efter vad som är mest vinstmaximerande. En bidragande kugge i detta system är den svenska jordbrukspolitiken med LRF som stark aktör, samt det allt sämre djurskyddet; en konsekvens av minskade anslag till och nedläggning av myndigheter med uppgift att kontrollera behandlingen av djur i den svenska köttindustrin. Sist men inte minst bidar de av oss som köper kött från den storskaliga köttindustrin till att dessa djur lider mentalt och fysiskt under större delen av sina liv. Något de flesta av oss väljer att blunda för. Människans enorma köttkonsumtion är kanske det som starkast bidrar till så kallad rationalisering inom köttindustrin, vilken gör att grisar i Sverige behandlas såsom vi kunnat se på bilderna från Djurrättsalliansen. Bilder vilka upprör många människor, människor som i nästa stund gör sig en skinkpaj.

Så kära läsare; stanna upp, fatta mod och fundera över vilket ansvar vi som medborgare har för att det i Sverige, år 2008, slaktades 3 072 400 grisar och 76 108 920 kycklingar och att dessa, samt åtskilliga andra djur inom livsmedels- och djurförsöksindustrin troligen upplevde allt annat än lycka och välmående. Tar vi en stund till sådan eftertanke blir det svårt att rättfärdiga vårt köp av julskinkan eller de djurtestade skönhetsprodukter som vi vår vana trogen överkonsumerar så här i juletid.

Ola – vän av utilitarismen och medlem i Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons