Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stanna i församlingen!

Det är ingen tvekan om att Svenska kyrkans församling i Bollnäs behöver ett rejält samtalsforum för medlemmar som inte är anställda eller förtroendevalda.

Annons

Det konstaterade ju även stiftschefen vid visitationen i somras, även om han tyvärr själv bidrog till att prata bort visitationsstämman, ett av de viktigaste forum som står vanliga medlemmar till buds.

Frikyrkorna har församlingsmöten och partier och föreningar har medlemsmöten. Kommunen har allmänhetens frågestund. Men vilket forum för oss vanliga medlemmar har Bollnäs församling? Utan anställning saknar man i stort sett forum om man inte sitter i "styrelsen", det vill säga kyrkorådet.

Visst kan det finnas vettiga skäl att gå ur Svenska kyrkan. Till exempel om man inte längre sympatiserar med kyrkans tro och bekännelse. Fast går man ur för att man tycker att kyrkoherden är dum (Ljusnan 13/3), då tänker man fel. En kristen församlingsgemenskap måste vara större än så. Och präster har alltid, liksom vi andra, haft både goda och mindre goda egenskaper.

Ibland kan det bli rena felbedömningar, vilket då kan behöva påtalas med viss skärpa. Får ärkebiskopen som han vill kommer ju Bollnäskonfirmanderna snart att få lära sig att även somliga killar kan föda barn. Och själv är jag nog den ende kantorsstuderande i hela Sverige som, utan psykotiska eller brottsliga handlingar, i åratal har förbjudits öva på hempastoratets instrument. Det aktuella avskedandet verkar också besynnerligt, utifrån de fakta som presenterats.

Men det är ju just som medlemmar vi skulle ha den starkaste plattformen för att ifrågasätta!

Och när prästen talar Guds ord och förmedlar sakramenten till oss, så är det någon mycket större än prästen själv vi möter. Kyrkoherdar och andra pastorer kommer och går, men vår Frälsare är densamme – i går, i dag och i evighet.

Andreas Holmberg kvar i Svenska kyrkan, Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons